fakta.ba

ENERGETSKI SAMIT U NEUMU / Šahman-Salihbegović na završnom panelu o elektromobilnosti: E-vozila su budućnost i bitan faktor zaštite okoliša

Završnim panelom o elektromobilnosti, odnosno većoj upotrebi električnih automobila, danas…

Završnim panelom o elektromobilnosti, odnosno većoj upotrebi električnih automobila, danas se završava Energetski samit 2023 koji se od srijede održava u Neumu. Na samitu učestvuje više od 600 stručnjaka iz ove oblasti.

Uvođenjem električnih vozila bez ispusnih gasova iz goriva, Bosna i Hercegovina bi mogla ostvariti značajne koristi za okoliš, ekonomiju i same građane.

Na današnjem, završnom panelu ovogodišnjeg Energetkog samita BiH stručnjaci su raspravljali o tome kako BiH može pokrenuti e-mobilnost i zašto je elektrifikacija prometa ključna za poboljšanje kvalitete zraka u gradovima i smanjenje karbonskog otiska te postizanje klimatskih ciljeva u zemlji.

U panelu o elektromobilnosti jedna od govornica bila je Sabina Šahman-Salihbegović, sekretar Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Ona je, između ostalog, govorila o brojnim aktivnostima koje Federalno ministarstvo okoliša i turizma, na čelu s ministricom dr. Editom Đapo, provodi u cilju zaštite okoliša značajnijom upotrebom električnih automobila.

  • U budućnosti neće biti razvoja bez održivog, razvoja. U tom smislu, mi ćemo kao država morati poraditi na urbanoj održivoj mobilnosti. Federalno ministarstvo okoliša i turizma uputilo je informaciju o stanju u ovoj oblasti i uputili inicijativu Vladi FBiH u kojoj smo naveli da nemamo dovoljan broj punionica električnih vozila, a zbog toga nema ni značajnijeg povećanja broja vozila. Tražili smo da se uvedu stimulativni efekti za nabavku e-vozila, što je prihvaćeno i kroz Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije već postoje stimulacije za građane koji nabavljaju električna vozila – rekla je Šahman-Salihbegović.

Uporedo s tim aktivnostima, ona je naglasila i aktivnosti koje Federalno ministarstvo okoliša i turizma provodi na izmjeni zakonske regulative, da se uvedu i dodatni poticaji za nabavku e-vozila.

  • Vlada FBiH uputila je inicijativu i kantonalnim vladama i nadležnim ministarstvima da u svoje programe, također, uvedu i finansijske i administrativne poticaje za nabavku i korištenje e-vozila. Upućena je i inicijativa Vijeću ministara BiH da se mijenjaju carinske i porezne politike u smislu poticaja – kazala je Šahman-Salihbegović.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba