fakta.ba

Ambasada Republike Češke u BiH: Izjava MVP povodom Medjunarodnog dana slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. maja svake godine.…

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. maja svake godine. Povodom toga, Ministarstvo vanjskih poslova želi da izrazi svoju zahvalnost svim hrabrim novinarkama i novinarima i da ih uvjeri, da će Češka i dalje nastaviti da ih podržava. Sloboda govora i medija su uslovi neophodni za dobro upravljanje, informisano donošenje odluka i vlast odgovornu prema gradjanima. Aktualni rat u Evropi je jasno istakao važnost slobode medija kao izvora nezavisnih i provjerenih informacija, koje vode ka odgovarajućim reakcijama demokratskih vlada.

Podržavanje medija jedan je od dugoročnih prioriteta češke vanjske politike. U okviru Programa transformacijske saradnje, MVP godišnje izdvaja više od 25 miliona kruna za projekte koji podržavaju slobodu medija, medijski odgoj i školovanje novinara, uključujući i inicijative usmjerene na borbu protiv dezinformacija. Kao članica medjunarodne platforme, Koalicije za slobodu medija (Media Freedom Coalition), Češka se aktivno zalaže za podršku i zaštitu nezavisnih medija i novinara. Ugroženim novinarima pomažemo i na praktičan način, pružanjem urgentne vizne podrške, kada iz sigurnosnih razloga moraju hitno napustiti mjesto boravka.

Jedan od važnijih dugogodišnjih partnera Republike Češke svakako je Radio Slobodna Evropa / Radio Sloboda čije se sjedište nalazi u Pragu još od 1995. godine. Njegova misija – podrška demokratskim medijima putem emitovanja nezavisnog informisanja u 23 zemlje svijeta – je danas važnija nego ikada prije. Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana medija Republika Češka i Sjedinjene Američke Države potvrdile su dogogodišnju saradnju i obavezu u daljnjem pružanju podrške nezavisnim medijima zajedničkom izjavom. „Ponosni smo na ulogu regionalnog centra nezavisnog novinarstva, koju ima Češka. Cijenimo partnerstvo koje imamo sa Radiom Slobodna Evropa / Radio Sloboda i drugim organizacijama“, naveo je ministar vanjskih poslova Jan Lipavský.

Češka podržava rad Vijeća Evrope, predstavnike OBSE-a za slobodu medija, usko saradjuje sa Evropskom nadacijom za demokratiju a uključena je i u rad drugih medjunarodnih inicijativa koje teže boljem pristupu informacijama. Ujedno, finansijski podržava i Fond UNESCO-a za pružanje podrške medijima (Global Media Defence Fund).

Iz tog razloga, Ministarstvo vanjskih poslova koristi priliku da na ovaj dan izrazi svoje poštovanje neumornim naporima svih hrabrih žena i muškaraca – novinara, editora, blogera i drugih medijskih saradnika, koji ostaju odlučni u prenošenju nezavisnih i provjerenih informacija javnosti, bez obzira na rizik koji nosi obavljanje njihovih zanimanja, i da ih uvjeri da će Češka i dalje da im pruža podršku. Ujedno, želimo da izrazimo zahvalnost i daljnju podršku svim našim partnerima, koji nam pomažu u borbi za slobodu govora i medija u svijetu

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba