fakta.ba

Ambasador Marfi: Povelja Kulina bana svjedoči postojanju BiH vijekovima

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi…

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi (Michael Murphy) na Twitteru se pohvalio da je vidio i u rukama držao Povelju Kulina bana.

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi. Twitter

– Prošle sedmice, dok sam bio u Dubrovniku, imao sam privilegiju i rijetku priliku da vidim dokument koji svjedoči postojanju Bosne i Heregovine vijekovima – navedeno je u objavi na Twitteru.

Uz fotografiju je priložen i video ambasadora Marfija na kojem govori:

– Obožavam historiju. Studirao sam historiju, a čitavu deceniju svoje karijere u Ministarstvu vanjskih poslova provem sam živeći i radeći na Balkanu. Tako je i jedna od stvari u kojoj sam najviše uživao bilo upoznavanje historije ovog regiona, a pogotovo historije BiH. Danas sam imao čast da posjetim Dubrovački arhiv i priliku da vidim jedan od utemeljiteljskih i najvažnijih dokumenata u historiji BiH – Povelju Kulina bana iz 1189. godine. Bogata je i sjajna za izučavanje ova historija – od Kraljevstva Bosanskog, do Vojvodstva Hercegovačkog do Bosanskog Sandžaka, Sandžaka Hercegovačkog, Otomanske provincije Bosne, sve do današnje Bosne i Hercegovine. Dio nje je tragičan, poput posljednjeg rata od 1992. do 1995., ali jedna stvar koja je konstanta jesu ljudi Bosne i Hercegovine i njena historija. A ja sam optimističan i uvjeren da će ona biti temelj za sjajnu i prekrasnu budućnost za građane ove prelijepe zemlje.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba