fakta.ba

Apple više nije najvrijednija kompanija na svijetu

Dva tehnološka diva bore se za titulu najvrijednije kompanije na…

Dva tehnološka diva bore se za titulu najvrijednije kompanije na svijetu.

Microsoft je prvi put od 2021. godine pretekao Apple i postao najvrijednija firma na svijetu, prema tržišnoj kapitalizaciji koja mjeri vrijednost i broj dionica kompanije, prenosi Reuters.

Microsoft, sa sjedištem u Redmondu – savezna država Washington, nadmašio je Apple tokom jučerašnjeg trgovanja na Njujorškoj burzi (NYSE), kada je njegova vrijednost porasla za 1,5% i dosegla 2.888 biliona dolara.

Apple, sa sjedištem u Cupertinu u Californiji, pao je za 0,3% s tržišnom kapitalizacijom od 2.887 biliona dolara.

Dionice Applea pale su 3,3% do sada u januaru, u poređenju s rastom Microsofta od 1,8%, prenosi Index.hr.

Pad Applea uslijedio je nakon niza snižavanja rejtinga i rasta zabrinutosti da će prodaja iPhonea, najprepoznatljivijeg proizvoda kompanije, ostati slaba, posebno na glavnom tržištu u Kini.

“Kina bi mogla biti kočnica za učinak u nadolazećim godinama”, poručila je brokerska kuća Redburn Atlantic u bilješci za klijente, ukazujući na ponovnu konkurentnost Huaweija i kinesko-američke napetosti koje su povećale pritisak na Apple.

Dionice Applea, čija je tržišna kapitalizacija dosegnula vrhunac od 3.081 triliona dolara 14. decembra, završile su prošlu godinu s dobitkom od 48%.

To je bilo niže od porasta od 57% Microsofta, koji je 2023. izbacio alate pokretane generativnom umjetnom inteligencijom (AI), zahvaljujući svojoj povezanosti s OpenAI-jem, proizvođačem ChatGPT-a.

Microsoft je nakratko preuzeo vodstvo nad Appleom kao najvrijednijom kompanijom nekoliko puta od 2018., posljednji put 2021. kada je zabrinutost zbog nestašica u opskrbnom lancu uzrokovanih COVID-om pogodila cijenu dionica proizvođača iPhonea.

Trenutno je Wall Street pozitivniji prema Microsoftu. Kompanija nema ocjenu “prodati” i gotovo 90% brokerskih kuća koje pokrivaju kompaniju preporučuje kupovinu dionica.

Apple ima dvije ocjene “prodati” i samo dvije trećine analitičara koji prate kompaniju preporučuju kupovinu dionica.

Obje dionice izgledaju relativno skupo u smislu cijene u odnosu na njihovu očekivanu zaradu, što je uobičajena metoda vrjednovanja javno kotiranih kompanija.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba