fakta.ba

Beč: Evropa mora imati stabilan i nezavisan energetski sekto

U vrijeme kada mnoge zemlje u Evropskoj uniji žele da…

U vrijeme kada mnoge zemlje u Evropskoj uniji žele da se vrate nuklearnoj energiji zbog trenutne energetske krize uzrokovane ratom u Ukrajini, Njemačka jača svoju poziciju vodeće nacije kritičara upotrebe nuklearne energije. Gradske vlasti Beča su izrazile nadu da će i ostale zemlje članice EU slijediti primjer Njemačke.

Kao posljednji korak u njemačkom ukidanju korištenja nuklearne energije koje je najavljeno još početkom 2000. godine, prethodnih dana su zatvorene elektrane Isar 2, Neckarwestheim 2 i Emsland.

Njemačka je u proteklih 20 godina uspjela povećati svoj udio obnovljivih izvora energije u ukupnom energetskom planu sa 7 na 48 posto. U istom periodu, udio nuklearne energije je pao sa skoro 30 na 6 posto (2022. godina). Jednako važno, međutim, je smanjiti potrebu za energijom kroz primjenu mjera energetske efikasnosti. Svaki ušteđeni kilovat sat ne mora se proizvoditi zasebno, tvrde bečki advokati za zaštitu sredine.

Izgradnja nuklearne elektrane u Evropi u prosjeku traje između 15 i 20 godina. Većina trenutnih projekata poput Hinkley Point C u Engleskoj, Flamanville u Francuskoj ili Olkiluota u Finskoj doživljavaju niz kašnjenja. Osim toga, nuklearna energije je i vrlo skup oblik energije. Procjena troškova za dva reaktora elektrane Hinkley Point C iznose skoro 38 milijardi eura. Nove nuklearne elektrane će proizvoditi struju tek nakon 20 godina. Stoga bi novac sada trebalo uložiti u obnovljive izvore energije koji su mnogo jeftiniji i mnogo brže utiču na klimatsku krizu i energetsku samodovoljnost.

– Evropa mora imati nezavisan i stabilan energetski sektor. To će biti moguće samo ako nuklearnoj energiji okrenemo leđa – naglašava član bečke vlade za zaštitu klime Jürgen Czernohorsky, javlja Wiennaoffices.ba.

Nedavna studija mreže gradova koja se zalaže za Evropu bez nuklearne energije “Cities for Nuclear Free Europe” (CNFE) i bečkih ombudsmena za zaštitu životne sredine pokazala je da je nuklearni energetski sektor u Evropi u velikoj mjeri ovisan o Rusiji zbog čega nije bilo moguće uključiti nuklearnu energiju u prethodne pakete sankcija Rusiji.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba