fakta.ba

Bećirović: BiH se solidariše s ukrajinskim narodom u borbi za slobodu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, povodom prve godišnjice…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, povodom prve godišnjice agresije Rusije na Ukrajinu, snažno je osudio politiku Vladimira Putina, pozvao na okončanje invazije na suverenu i nezavisnu državu Ukrajinu, upostavu mira i poštovanje međunarodnog prava.

– Kao član Predsjedništva BiH, još jednom osuđujem rusku agresiju na Ukrajinu. Mi u Bosni i Hercegovini dobro znamo šta donosi agresija i rat i koliko je važan mir. 

Predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom i narodu suverene i nezavisne Ukrajine želim pružiti otvorenu podršku u ovim teškim trenucima za njihovu zemlju. Bosna i Hercegovina se zajedno sa slobodnim i demokratskim svijetom solidariše sa ukrajinskim narodom u borbi za slobodu – ističe Bećirović.

Navodi da su od 24. februara prošle godine do danas u Ukrajini ubijene desetine hiljada ljudi, među kojima je veliki broj civila. Razoreni su brojni gradovi i mjesta širom zemlje. 

Ruska agresija na Ukrajinu izazvala je i humanitarnu krizu, a milioni Ukrajinaca morali su napustiti svoje domove. 

Brutalna agresija na Ukrajinu izazvala je ogromne geopolitičke promjene na globalnoj sceni, te uticala i na zbivanja u Bosni i Hercegovini.

Bećirović naglašava kako je cijeli demokratski svijet, među kojima i Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, osudio agresiju na Ukrajinu te su opravdano uveli sankcije Ruskoj Federaciji.

– Mi pripadamo tom slobodnom svijetu i zato se potpuno ograđujemo od dodjele odlikovanja koje je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik dodijelio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu – podvlači Bećirović.

Kako poručuje, stav države Bosne i Hercegovine je jasan: poštujemo i podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine i osuđujemo napad Ruske Federacije na Ukrajinu i flagrantne povrede međunarodnog prava.

– Bosna i Hercegovina mora nastaviti insistirati na poštovanju osnovnih principa međunarodnog prava, Povelje UN-a i osnovnih principa međunarodnih odnosa usmjerenih prema drugoj državi – navodi se u poruci člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića povodom godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba