fakta.ba

Bećirović-Dvořák: Principijelna i snažna podrška Češke procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji

Član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je juučer u Sarajevu ministra za evropska pitanja Češke Republike Martina Dvořáka kojem je poželio dobrodošlicu, istakavši da su bilateralni odnosi dviju zemalja dobri i bez otvorenih pitanja.

Rekao je da su ekonomski odnosi dvije zemlje u posljednje vrijeme u usponu, što pokazuje podatak da je robna razmjena u 2022. porasla za 36 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a da je taj trend nastavljen i u 2023. Naglasio je da postoje svi preduslovi i zainteresiranost obje zemlje da međusobna ekonomska saradnja bude dodatno ojačana.

Bećirović je zahvalio na kontinuiranoj pomoći koju Češka Republika pruža Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina, kroz razvojne projekte, posebno na donaciji oko milion eura za nabavku savremene opreme za nadzor i kontrolu granice, te na pomoći studentima iz Bosne i Hercegovine koji studiraju u Češkoj Republici.

Govoreći o evropskom putu Bosne i Hercegovine, Bećirović je izrazio nadu da će EU u martu donijeti odluku o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom za članstvo u EU, što bi otvorilo prostor za provođenje suštinskih reformi, a sve za dobrobit onih koji žive u Bosni i Hercegovini.

Zahvalio je na principijelnoj, snažnoj i kontinuiranoj podršci koju Češka Republika pruža Bosni i Hercegovini u procesu pridruživanja EU.

Poželjevši Bosni i Hercegovini uspjeh na evropskom putu, ministar Dvořák je poručio da Češka Republika apsolutno podržava ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i da je spremna da pomogne kroz razmjenu iskustava, ali i na druge načine.

U ime članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Željke Cvijanović, sastanku su prisustvovali savjetnici Davor Vuletić i Boris Tučić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba