fakta.ba

Bećirović: Nužno je ojačati savezništvo sa SAD-om

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je danas po okončanju…

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je danas po okončanju posjete Washingtonu da će se jačati bosansko-američko savezništvo iskovano u najtežim vremenima za opstanak države Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da se tokom posjete Bijeloj kući, Kongresu i Pentagonu susreo sa američkim kongresmenima, senatorima i visokim zvaničnicima Vlade SAD-a.

– Argumentima sam ukazao na važnost da BiH što prije postane članica NATO-a i Evropske unije – istakao je Bećirović.

Dodao je da su njegovi stavovi dosljedni i jasni i u Sarajevu, i u Bruxellesu i u Washingtonu i u bilo kojem drugom gradu, a to je da je, ako želimo postati dio euro-atlanske zajednice, nužno ojačati savezništvo sa SAD-om.

Naveo je da su u prethodnim godinama anti-bosanski krugovi snažno lobirali protiv BiH u SAD-u, čemu se potrebno suprotstaviti strateškim djelovanjem.

Bećirović je naglasio da njegov zadatak nije da bude popularan već odgovoran i ozbiljan.

– U najtežem periodu za našu zemlju SAD su podršku za BiH i njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. SAD su među prvima priznale nezavisnost BiH i otvorile ambasadu u BiH – poručio je Bećirović.

Podsjetio je da je i tadašnja ambasadorica SAD-a u UN-u Madeleine Albright građanima opkoljenog Sarajeva poslala podršku riječima “ja sam Sarajka” i poručila da su budućnost BiH i SAD-a nerazdvojni.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba