fakta.ba

Bećirović traži završetak procesa državnog razgraničenja Bosne i Hercegovine i Republike Srbije

U skladu sa Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH član Predsjedništva…

U skladu sa Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović predložio je 20.1.2023. da se na predstojećoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH uvrsti i razmotri izvještaj Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine u vezi sa državnim razgraničenjem između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, sa prijedlogom konkretnih zaključaka.

Jedno od otvorenih bilateralnih pitanja u odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Srbije odnosi se na regulisanje međudržavne granice, odnosno potpisivanje Ugovora o državnoj granici. U tom kontekstu pitanje zaključivanja ugovora o granici između dvije suverene države u skladu s principima mirnog rješavanja sporova prema povelji Ujedinjenih nacija, predstavlja prioritetno pitanje i u interesu je obje države.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ocijenjuje da je jačanje dobrosusjedskih odnosa i razvoj regionalne saradnje važan aspekt izgradnje stabilnosti i uspješnog pozicioniranja Bosne i Hercegovine na međunarodnoj ravni.

Ugovorno regulisanje pitanja državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije bilo je tema razgovora na najvišem političkom nivou, ali nije bilo sastanaka ovlaštenih komisija za granice dvije države u njihova posljednja dva mandata.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostavilo Nacrt ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Srbije na mišljenje početkom marta 2019. godine. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je dalo pozitivno vanjskopolitičko mišljenje shodno Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, ali daljnji postupak s tim u vezi, do danas nije nastavljen.

Potpisivanjem Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije bi se omogućila demarkacija državne granice između dvije zemlje i potvrdilo da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ključni elementi procesa stabilizacije i pridruživanja.

Također, unaprjeđenje bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama od temeljne je važnosti za stabilnost i ostvarivanje vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine, naročito u odnosu na postizanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji- saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba