fakta.ba

Bećirović:Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o odlasku Cvijanović na sjednicu Vijeća sigurnosti

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obavijestio je generalnog sekretara…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obavijestio je generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa, predsjedavajuću Vijeća sigurnosti UN-a Pascale Baeriswyl i ambasadore država Vijeća sigurnosti UN-a da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o odlasku predsjedavajuće Željke Cvijanović na sjednicu Vijeća sigurnosti UN koja se održava danas.

Bećirović je povodom najavljenog obraćanja predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, izvijestio predstavnike UN-a da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku ni o njenom nastupu u ime Bosne i Hercegovine.

– Stoga njeno obraćanje ne predstavlja zvaničan državni stav BiH. Stavovi Željke Cvijanović predstavljaju isključivo njeno lično mišljenje koje ne obavezuje niti državu BiH, niti UN. Svako prezentiranje stavova koji nisu u skladu sa usvojenim strateškim vanjskopolitičkim ciljevima BiH predstavlja zloupotrebu funkcije predsjedavajuće Predsjedništva BiH – naveo je Bećirović.

Posebno je neprihvatljivo, dodao je on, da prilikom obraćanja pred Vijećem sigurnosti UN-a, Cvijanović umjesto zvaničnih državnih stavova, prezentira stavove jedne administrativno-teritorijalne jedinice u BiH, te podsjetio da praksa podnošenja izvještaja Vlade bh.entiteta Republike Srpske Vijeću sigurnost UN-a nema nikakvo pravno utemeljenje.

– Poput odredbi Povelje UN-a, ni Dejtonskim mirovnim sporazumom nije predviđeno da se administrativne jedinice u državi Bosni i Hercegovini mogu obraćati Ujedinjenim nacijama – istakao je Bećirović.

Naime, pojasnio je, Poveljom UN-a predviđeno je da se pred organima i tijelima UN-a obraćaju članice (a to su uvijek države, a ne njihove administrativno-teritorijalne jedinice).

Primarni subjekt međunarodnog prava, naglasio je Bećirović, je nezavisna, suverena i nedjeljiva država Bosna i Hercegovina, entiteti nisu ovlašteni za samostalno kreiranje i realizaciju vanjske politike.

–  Vođenje vanjske politike BiH je u isključivoj nadležnosti države BiH. Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH je nadležno za utvrđivanje i vođenje vanjske politike. Članovi Predsjedništva BiH su dužni da djeluju u skladu sa usvojenim državnim zakonima, strategijama i drugim aktima kojima je utvrđeno da su strateški vanjskopolitički ciljevi članstvo u EU i NATO-u.

– Dozvolite mi da posebno skrenem pažnju na krajnje zabrinjavajuće antidejtonske i antiustavne aktivnosti organa bh.entiteta Republika Srpska, a posebno predsjednika ovog entiteta Milorada Dodika. Opasna politika unilateralnog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma koju provode organi vlasti entiteta RS-a ozbiljno ugrožava, između ostalog, i osnovne ciljeve UN-a: održavanje međunarodnog mira, regionalne stabilnosti i sigurnosti – naglasio je Bećirović.

Podsjetio je na najnoviji antidejtonski zaključak Narodne skupštine entiteta RS, u kojem se pozivaju sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke na mjesto sudije Ustavnog suda BiH, predstavlja nesagledivo opasni pokušaj ponavljanja antiustavnih metoda koje je 1992. godine koristio pravosnažno presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

– Nažalost, Milorad Dodik, nakon višegodišnjeg anticivilizacijskog negiranja presuda sudova UN-a o počinjenom genocidu nad Bošnjacima i javnog veličanja pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca, počinje primjenjivati i metode ratnih zločinaca u rušenju državnog i ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine – rekao je.

U takvim okolnostima, dodao je, posebno je važno ukazati na činjenicu da je potrebno puno snažnije angažovanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH u zaustavljanju antidejtonskog djelovanja vladajućih čelnika bh.entiteta RS koji ugrožavaju mir i sigurnost u državi.

Ustvrdio je da opravdana upozorenja uglednih ljudi iz BiH na moguće posljedice separatističke politike treba shvatiti i tretirati kao pokušaj prevencije ugrožavanja mirovnog procesa, ali i kao odlučnu spremnost ogromne većine građana da čuvaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države BiH, u skladu sa odredbama međunarodnog prava i na način kako to rade i druge članice UN-a kada su ugrožene.

– Vrijeme je da se prestane potcjenjivati i tolerirati Dodikova antidejtonska i ratnohuškačka politika jer se ona evidentno transformirala iz političke u ozbiljnu sigurnosnu prijetnju. Riječ je o jedinom političaru u Evropi koji je početkom ove godine odlikovao predsjednika Rusije Vladimira Putina najvišim ordenom entiteta Republike Srpske. Činjenica da je to uradio u jeku ruske agresije na Ukrajinu dovoljno govori o opasnosti ove politike na šire prostore od same BiH – naveo je Bećirović.

Na kraju obavijesti, član Predsjedništva BiH Denis  Bećirović je izrazio poštovanje Vijeću sigurnosti UN-a i zahvalnost za dosadašnju podršku državi BiH i očekivanje da će nastaviti odlučne napore u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, u skladu s Rezolucijom br. 1031 od 15.12.1995 godine, kao i drugim aktima Vijeća sigurnosti UN-a.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba