fakta.ba

Belgija vidi Bosnu i Hercegovinu kao važnog partnera na Zapadnom Balkanu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je u Briselu…

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je u Briselu s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadžom Labib (Hadja Lahbib) u okviru zvanične posjete Kraljevini Belgiji.

Dr. Bećirović je kazao da su Bosna i Hercegovina i Kraljevina Belgija uspostavile prijateljske odnose na temelju obostranog uvažavanja, te da već pune tri decenije uspješno rješavaju sva otvorena pitanja.

Kraljevina Belgija je važan partner na putu Bosne i Hercegovine ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Stoga je imperativ da proces pregovora s Evropskom unijom započne upravo u vrijeme dok Kraljevina Belgija predsjedava Vijećem EU.

Govoreći o evropskom putu Bosne i Hercegovine i povjerenju koje joj je ukazano otvaranjem pregovora o pridruživanju, dr. Bećirović je istakao da Bosna i Hercegovina nastoji pomiriti unutarnje nesuglasice i svoju politiku uskladiti s politikom EU. Dodao je da Bosna i Hercegovina prati i podržava realizaciju svih šest prioriteta belgijskog predsjedavanja Vijećem EU: odbranu principa demokratije i vladavine prava; digitalizaciju i tehnološku konkurentnost; zelenu tranziciju; jačanje socijalne i zdravstvene agende; zaštitu ljudi i granica i promoviranje globalne Evrope.

Ministrica Hadža Labib istakla je da Kraljevina Belgija vidi Bosnu i Hercegovinu kao važnog partnera na Zapadnom Balkanu. O tome govori intenzivna bilateralna saradnja, ponovno otvaranje Ambasade Kraljevine Belgije u Sarajevu, kao i otvaranje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jedinog ureda na Zapadnom Balkanu, Privredne komore Kraljevine Belgije i Luksemburga.

Ilustrirajući odlučnost i predanost političkom partnerstvu ministrica Labib je istakla da trenutno u Sarajevu boravi visoka delegacija Ministarstva vanjske i razvojne politike Kraljevine Belgije, na čelu s političkim direktorima, u radnoj posjeti Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba