fakta.ba

Best kupuje mlin u Bugojnu: Hoće li bršno biti jeftinije

Kompanija A-BEST d.o.o. Travnik objavila je ponudu za preuzimanje firme Mlinpek d.d. Bugojno.…

Kompanija A-BEST d.o.o. Travnik objavila je ponudu za preuzimanje firme Mlinpek d.d. Bugojno.

A-BEST je sada manjinski vlasnik bugojanske firme u kojoj ima 41,7 posto dionica. Ponuda za preuzimanje odnosi se na preostalih 58,2 posto dionica.

Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 1,56 KM, što predstavlja 9,75 posto od nominalne vrijednosti dionica. Cilj ponude je preuzimanje vlasništva nad kompanijom u 100 posto iznosu.

Inače, vlasnik firme A-BEST je Stipo Frančić. Frančić je ujedno vlsanik i firme UTD BEST, jedne od najvećih trgovačih kompanija u BiH sa 60 prodavnica širom zemlje.

Mlinpek, preduzeće za proizvodnju mlinskih proizvoda, lani je imalo prihode od preko 25 miliona KM i dobit od 1,8 miliona KM, prema nedavno objavljenom finansijskom izvještaju, što govori da je riječ o veoma značajnoj kompaniji.

Kako se navodi u ponudi, A-BEST namjerava vršiti značajna ulaganja kako bi se unaprijedilo poslovanje društva te ulaganjem proširiti postojeći proizvodni asortiman društva.

Status uprave i uposlenih neće se mijenjati. Ponuditelj nema namjeru vršiti promjene Nadzornog odbora i Uprave društva u skoroj budućnosti osim u slučajevima kada je obavezan Zakonom.

Zanimljiva priča o nastanku i razvoju BEST-a

UTD Best d.o.o. je osnovan 1991. godine u Novom Travniku kao ugostiteljsko trgovačko poduzeće. Prva trgovina, a do kraja 1995. godine i jedina, nalazila se u Barama u Novom Travniku.

Godine 1994. su otvorili veleprodaju i započeli sa proizvodnjom sokova. Tri godine kasnije su promijenili sjedište firme i registrirali ga na Donje Putićevo u Travniku.

Godine 2003. počeli su sa proizvodnjom šibica na Docu u Travniku. Proizvodnja je u nekadašnjoj tvornici šibica “Dolac” koja je u vrijeme Jugoslavije bila poznata po kvaliteti svojih proizvoda diljem Evrope.

U 2008. godini su imali ukupno 14 super-marketa. Počeli su sa intenzivnijim širenjem te su do 2010. godine u prosjeku otvarali šest trgovina godišnje.

Stigli su do 60 poslovnica raspoređenih po gradovima cijele Bosne i Hercegovine.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba