fakta.ba

BH. GIGANT IZ TEŠNJA / Je li AS Holding krenuo u preuzimanje Bosnalijeka?

Informacija koju je jutros objavio BiznisInfo.ba da je AS Holding…

Informacija koju je jutros objavio BiznisInfo.ba da je AS Holding iz Tešnja povećao udio u domaćoj farmaceutskoj kompaniji Bosnalijek na 19 posto, izazvala je mnogo reakcija u javnosti a prenijeli su je brojni mediji.

Podsjetimo da je AS Holding do sada imao 15,56 posto dionica Bosnalijeka koje je stekao još prije nekoliko godina.

Naime, AS Holding je u februaru 2020. godine kupio paket od preko 15 posto dionica Bosnalijeka za 18,8 miliona KM. Dionice je tada prodala firma Haden koja je napuštala svoj vlasnički udio.

Tokom posljednjih nekoliko mjeseci dionica Bosnalijeka nije padala ispod 28 KM, a išla je i na preko 30 KM.

To znači da udio od oko 3,5 posto u Bosnalijeku za koliko je AS Holding povećao svoj portoflio, vrijedi minimalno oko 8,5 miliona KM.

Kada se sve sabere, jasno je da Tešnjaci nisu dali ovoliki novac bez namjere da preuzmu punu kontrolu nad kompanijom.

Naime, oni trenutno nemaju punu kontrolu niti u vlasničkom a ni u upravljačkom mislu. AS Holding je drugi najveći dioničar Bosnalijeka. Na prvom mjestu je KBC Euro Credit Capital sa 23,6 posto.

Osim toga, na čelu kompanije je i dalje direktor Nedim Uzunović koji odranije upravlja firmom.

No, ukoliko bi nastavili kupovinu dionica manjih dioničara mogli bi doći do mnogo većeg vlasničkog udjela a time i do bolje pozicije za preuzimanje upravljanja kompanijom.

Podsjetimo da je strategija AS Holdinga dosad bila da preuzima većinske vlasničke udjele u domaćim kompanijama i da u potpunosti preuzme upravljanje, te da onda investicijama podiže njihovu vrijednost.

Na taj način su već akvizirali veći broj domaćih kompanija.

No, za preuzimanje Bosnalijeka očito će trebati puno vremena – s obzirom na visoku cijenu dionica, trenutna tržišna vijednost kompanije je preko 250 miliona KM, pa će se sticanje dionica očito odvijati u fazama.

(biznisinfo.ba)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba