fakta.ba

Biden donio uredbu kojom se pojačavaju provjere kupaca vatrenog oružja

Američki predsjednik Joe Biden donio je u utorak navečer uredbu…

Američki predsjednik Joe Biden donio je u utorak navečer uredbu kojom se pojačavaju provjere kupaca vatrenog oružja, najstrožu mjeru koju predsjednik može donijeti bez Kongresa, javlja AP. 

Cilj uredbe je i ojačati podršku savezne vlade zakonima u 19 država i u glavnom gradu Washingtonu, kojima se želi spriječiti prodaja oružja koja se zakonski smatraju opasnim. 

Bidenova uredba također podstiče sigurno držanje oružja i traži od Savezne trgovinske komisije da istraži kako proizvođači reklamiraju vatreno oružje, posebno maloljetnicima.

Biden se nada da će birači na predsjedničkim izborima 2024. godine podržati jaču kontrolu oružja u zemlji u kojoj svake godine od vatrenog oružja pogine više od 40.000 ljudi.

Republikanci, koji još nisu izabrali protukandidata Bidenu, sigurno će se zalagati za blaže zakone o kupnji i vlasništvu oružja, što podržava i uticajni lobi za vatreno oružje NRA (National Rifle Association).

Neki zagovornici prava na oružje protive se provjerama kupaca tvrdeći da se time krši njihovo ustavno pravo na posjedovanje oružja, a ne sprječava da ga se domognu kriminalci.

Predsjednik je prošle godine potpisao zakon o ograničavanju pristupa oružju, što je prva značajna reforma zakonodavstva o vatrenom oružju u posljednjih 30 godina.

Republikanci su otad osvojili kontrolu nad Predstavničkim domom, čime su praktički onemogućili bilo kakvo novo zakonodavstvo o oružju sljedeće dvije godine, uključujući i Bidenov prijedlog da se zabrani prodaja automatskih pušaka i spremnika municije velikog kapaciteta.

(FENA)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba