fakta.ba

Biden potvrdio: Amerika i Britanija izvele napade u Jemenu

Predsjednik SAD-a Joe Biden potvrdio je da su Sjedinjene Države…

Predsjednik SAD-a Joe Biden potvrdio je da su Sjedinjene Države i Velika Britanija, uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, izveli napade u Jemenu na lokacije koje koriste pobunjenici Huti, poručivši i da, ako bude potrebno, neće oklijevati s daljnjim akcijama.

“Ovi udari izravan su odgovor na napade Huta bez presedana na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru, uključujući korištenje protubrodskih balističkih projektila prvi put u povijesti”, poručio je Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

“Napadi su ugrozili američko osoblje, civilne pomorce i naše partnere, kao i trgovinu te slobodu plovidbe”, dodao je.

Poručio je i da, ako bude potrebno, “neće oklijevati” s daljnjim akcijama s ciljem zaštite ljudi i slobodnog protoka trgovine.

“Ciljane napade” protiv Huta u Jemenu i sudjelovanje Kraljevskih zračnih snaga potvrdio je i britanski premijer Rishi Sunak.

Američki dužnosnici otkrili su Reutersu da su napadi izvedeni zrakoplovima, brodovima i podmornicama, a da je ciljano više od desetak lokacija.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada te Zamar i pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je dužnosnik Huta, nazvavši te napade “američko-cionističko-britanskom agresijom”.

Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj grupi koja se bori protiv izraelske ofenzive u Gazi. Napadi pritom ugrožavaju međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Prijavljeni su napadi na glavni grad Sanu i Hudaydah, lučko uporište Huta na Crvenom moru.

Na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, jemenski slobodni novinar Ali al-Sakani objavio je kako su zračni udari na položaje Huta izvedeni u provincijama Sanaa, Saada, Dhamar i Hudaydah.

Američki dužnosnici koje je citirao Associated Press rekli su da su izvedeni žestoki udari u kojima su korišteni krstareći projektili Tomahawk i borbeni zrakoplovi. Mete Huta uključivale su logistička središta, sisteme protuzračne odbrane i skladišta oružja, rekli su. Novinari AP-a u Sani čuli su četiri eksplozije, ali nisu vidjeli tragove ratnih zrakoplova. Dvojica stanovnika Hudaydaha rekli su da su čuli pet jakih eksplozija.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba