fakta.ba

Bivši zamjenik ukrajinskog ministra odbrane u pritvoru zbog korupcije

Ukrajinski sud odredio je pritvor bivšem zamjeniku ministra odbrane osumnjičenom…

Ukrajinski sud odredio je pritvor bivšem zamjeniku ministra odbrane osumnjičenom za korupciju, saopćio je u četvrtak Državni istražni biro.

Biro nije imenovao bivšeg zvaničnika, ali je naveo da je on osumnjičen za umiješanost u nabavku hrane od ministarstva po višim cijenama i nekvalitetne opreme za vojsku, koja se bori protiv ruske invazije.

Saopćenje Biroa uslijedilo je nakon ostavke zamjenika ministra odbrane Vjačeslava Šapovalova prošlog mjeseca nakon medijskog izvještaja u kome se navodi da je ministarstvo odbrane kupovalo hranu po većim cijenama.

Šapovalov i ministarstvo negirali su da su počinili prekršaje, ali je on objavio da je podnio ostavku jer bi to pomoglo da se održi povjerenje javnosti u ministarstvo. Šapovalov u četvrtak nije bio odmah dostupan za komentar.

Biro je saopćio da će privedena osoba biti zadržana dva mjeseca osim ako ne položi kauciju od oko 11 miliona dolara.

– Službenik ne samo da je znao za nabavku nekvalitetnih proizvoda, već je vršio i pritisak na podređene da prihvate nekvalitetne proizvode u vojnim skladištima – navodi se u saopćenju biroa.

Biro je također saopćio da je priveo “kriminalnu grupu” koju je optužio za pronevjeru državnih sredstava prodajom preskupih namirnica zvaničnicima odbrane.

Saopćenje se poklapa sa sveobuhvatnim suzbijanjem korupcije koje je ove sedmice dobilo na zamahu uoči posjete Ukrajini visokih zvaničnika Evropske unije.

EU je suzbijanje korupcije postavila kao uslov za pridruživanje Ukrajine 27-članom bloku, podsjeća Reuters.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba