fakta.ba

Borrell: Održavanje bliskih veza sa Rusijom nije kompatibilno sa procesom pristupanja EU

Ministri vanjskih poslova zemalja EU, u sklopu sastanka Vijeća za…

Ministri vanjskih poslova zemalja EU, u sklopu sastanka Vijeća za vanjske poslove (FAC) razmijenili su mišljenja o Zapadnom Balkanu, a na ručku su neformalno razgovarali sa kolegama iz šest zemalja regiona.

Diskusija je bila usredsređena na ruski uticaj koji ima namjeru da ukloni kandidate Zapadnog Balkana sa njihovog evropskog puta, saopćeno je iz sjedišta EU.

– Pozdravili smo strateške i hrabre izbore nekih od njih [zemalja Zapadnog Balkana] koje su se u potpunosti uskladile s našom vanjskom politikom i sankcijama. Takođe smo ukazali i onima koji se još nisu u potpunosti uskladili, ili se uopšte nisu, posebno Srbiji, da održavanje bliskih veza sa Rusijom nije kompatibilno sa procesom pristupanja EU. Također, to šteti njihovim nacionalnim interesima – rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Visoki predstavnik je partnerima sa Zapadnog Balkana poslao snažnu poruku da moraju iskoristiti zamah u procesu proširenja koji je stvoren brzim napretkom Ukrajine i da je sada vrijeme da ubrzaju reforme, usklade se sa standardima EU i počnu pripremati njihova društva za pristupanje.

Visoki predstavnik je pomenuo i dijalog Beograda i Prištine i potvrdio da EU očekuje da obje strane prekinu tenzije i međusobne provokacije, te da u potpunosti i brzo implementiraju Sporazum na putu normalizacije odnosa.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba