fakta.ba

BOSANCI I HERCEGOVCI PONOVO SU POLOŽILI ISPIT HUMANOSTI / 600 volontera pakuje pakete pomoći za Tursku i Siriju

Da su građani Bosne i Hercegovine spremni pomoći onima kojima…

Da su građani Bosne i Hercegovine spremni pomoći onima kojima je to najpotrebnije uvjeravamo se ovih dana kada iz naše zemlje u svijet odlaze slike na kojima stotine volontera nesebično pomaže pri slanju paketa pomoći ugroženima u Turskoj i Siriji.

Upravo takva jedna slika, gdje su volonteri Udruženja Pomozi.ba još jednom pokazali da su položili ispit humanosti, nesebičnosti i solidarnosti, dolazi nam iz skladišta ovog udruženja u Blažuju.

Udruženje Pomozi.ba među prvima je u Bosni i Hercegovini pokrenulo humanitarnu akciju za stanovnike u Turskoj i Siriji u zemljotresom razorenim područjima.

A sve njihove akcije ne bi uspjele da nije bilo izvanrednog odziva građana BiH koji su, kroz pakete sa odjećom i ostalim potrepštinama, uz želje da ove teške dane prebrode što prije, pokazali da su spremni pomoći onima kojima je to trenutno najpotrebnije.

Danas je u skladištu udruženja prisutno nekoliko stotina volontera koji pomažu pri sortiranju i pakovanju robe koja se šalje za Tursku i Siriju.

Svim volonterima, udruženje je obezbjedilo vodu, sokove i užine, a trenutno je prisutno oko 500 do 600 volontera.

Kako nam je potvrdila glasnogovornica Udruženja Pomozi.ba Maja Arslanagić, danas je bio posljednji dan kada su građani mogli dostavljati pakete pomoći i narednih dana neće vršiti prikupljanje paketa, izuzev ako od Ambasade Turske ne dobiju drugačije instrukcije.

Za sortiranje i pakovanje robe bit će im potrebno sigurno nekoliko dana s obzirom na, kako nam je potvrdila Arslanagić, ogromnu količinu robe, a sutra će iz BiH krenuti prvi kamion sa dekama i garderobom.

“Sutra u poslijepodnevnim satima bi trebao krenuti prvi kamion, a po planu, ako bude sve kako treba, u petak bi trebao krenuti ostatak kamiona, a prema našoj procjeni – oko 20 kamiona pomoći će krenuti prema Turskoj i Siriji”, kazala nam je ona.

S obzirom da udruženje, za sada, neće vršiti prijem robe, ko želi, moći će pomoći novčanom donacijom – putem poziva ili putem uplate novca na bankovne račune.

Danas je šleper mlijeka, odnosno 33 palete stiglo je za ugroženo stanovništo u mjestima u blizini Hataya na samoj granici Turske i Sirije, a ekipu organizacije Pomozi.ba koja se trenutno nalazi u Turskoj čini 18 ljudi.

Važno je spomenuti da su se humanitarnoj akciji odazvali su i sarajevski taksisti, tačnije prevoznici Crvenog taksija, koji su udruženju ponudili 14 vozila koji su skladište u Blažuju, iz prostorija udruženja na Čengić Vili, prevozili robu.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba