fakta.ba

Bosanke uoči dana hadža: Pod okriljem Poslanikove džamije bez ovosvjetskih briga i želja

Među stotinama hiljada vjernika četvrtog dana boravka u Medini u…

Među stotinama hiljada vjernika četvrtog dana boravka u Medini u Poslanikovoj džamiji bile su i tri buduće hadžinice sa područja Muftijstva tuzlanskog, iz Bosne i Hercegovine, a i njima su kao i drugima koji pohode sveta mjesta u dane pred hadž svi namazi u ovoj džamiji veličanstvene smotre pobožnosti.

Kako piše agencija MINA, Sadeta, Amira i Kada, tri bosanske hanume, svoje čežnje i dove i poneki dunjalučki plan, strpale su u zrnca tespiha pod krilima Poslanikove džamije.

“Muž i ja već dugo imamo nijjet za hadž. U vjeri smo i naša životna želja bila je napojiti dušu ljepotama koje smo gledali samo preko televizije. Ne bih odlazila odavde“, kaže Amira Brašnjić za MINA-u, prenosi Anadolija.

Ističe da su pored stanja spremnosti za obavljanje hadža neminovna izdvajanja značajnih finansijskih sredstava, ali da su njen suprug i ona svijetla obraza i uzdignuta čela dugo štedjeli za ovaj put.

“O tome se duži niz godina vodi računa, sabire se, prikuplja, štedi, ali Allah dragi u tome pomogne. Nije mi žao za to i opet bih se vratila“, poručila je Brašnjić.

Sadeta Šišić iz Gornjeg Rahića u Brčkom prvi put je na hadžu.

“Nemam brige, bit će dobro. Jučer smo doputovali, smjestili se, lijepo nam je. Nije nam vruće, imaju klime i u haremu se rashlađujemo. Hranom sam zadovoljna, meni njihova kuhinja odgovara“, kazala je Šišić.

Kada Sulejmanović iz Gračanice na hadžu je s mužem.

“Dolazak ovdje planiramo već tri godine, korona nas je omela. Ali, dođe se, samo kad Allah dž.š. pozove“, kazala Sulejmanović.

Sve hadžije iz Bosne i Hercegovine stigle su u Medinu, a vrijeme prije puta za Mekku gdje će krenuti za tri dana, koriste za ibadete u Poslanikovoj džamiji, mjestu gdje se poluglasno čuju najrazličitiji jezici zemaljske kugle.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba