fakta.ba

Bošnjak s njemačkim veleposlanikom o razminiranju u BiH

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak razgovarala je…

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak razgovarala je u Sarajevu sa veleposlanikom Savezne Republike Njemačke u BiH Thomasom Fitschenom.

Veleposlanik Fitschen prezentirao je ministrici aktivnosti na oživljavanju koalicije Country Coalition koja se bavi humanitarnim razminiranjem, a čije djelovanje je usporeno u vrijeme pandemije.

Istaknuo je da je suradnja SR Njemačke i Bosne i Hercegovine u području razminiranja intenzivna u proteklih 25 godina i da vjeruje da će tako biti i u narednom razdoblju, a što ujedno govori o značaju koalicije.

Njemački veleposlanik informirao je ministricu i o drugim projektima u području razminiranja, a u koje je uključena njegova država. Riječ je o IMSMA Core projektu – informacijskom sustavu baziranom na suvremenoj IMSMA Core tehnologiji koji će osigurati točnije, transparentnije i pouzdanije podatke o protuminskom djelovanju – saopćeno je iz Ministarstva civilinih poslova BiH.

Spomenuo je i projekt klasičnog razminiranja na Majevici koji se realizira uz pomoć njemačke vlade. Uz pomoć ovog projekta će do kraja 2023. godine biti očišćeno pet općina od mina. Kao posebno značajan istaknut je projekt Rehabilitacija žrtava mina kroz koji se financira nabava proteza žrtvama mina prema najnovijim medicinskim standardima.

U razgovoru su Bošnjak i Fitschen iskazali očekivanje da će Bosna i Hercegovina, zahvaljujući i navedenim projektima, ispuniti postavljeni rok da do 2027. godine bude očišćena od preostalih minsko-eksplozivnih sredstava.

Govoreći o drugim temama suradnje, veleposlanik Njemačke u BiH je istaknuo spremnost svoje zemlje da pruži potporu svim područjima koja su u nadležnosti Ministarstva, a ministrica je iskazala želju za unaprjeđenjem suradnje u području zdravstva, mladih i socijalnog osiguranja.

Veleposlanik SR Njemačke Thomas Fitschen poželio je ministrici uspješan mandat u Ministarstvu civilnih poslova kao i nastavak uspješne suradnje dviju zemalja – navodi se u saopćenju.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba