fakta.ba

BRČKO / Mirnom protestnom šetnjom nastavljen generalni štrajk medicinara

Mirnom protestnom šetnjom od brčanske Bolnice do zgrade Skupštine distrikta…

Mirnom protestnom šetnjom od brčanske Bolnice do zgrade Skupštine distrikta više od 450 doktora, medicnskih tehničara i zaposlenih u JZU “Zdravstvenom centaru Brčko“ danas su nastavili generalni štrajk.

Nezadovoljni radnici ponovili su još jednom svoje zahtjeve o poboljšanju materijalno-tehničkih uslova i potvrdili da će štrajk zaposlenih nastaviti do dobijanja čvrstih garancija o ispunjenju njihovih zahtjeva.

U ime štrajkačekog odbora doktor Edin Hodžić, govoreći o materijalno-tehničkim uslovima, rekao je da doktori u brčanskoj bolnici rade na zastarjelim i tehnički neispravnim aparatima i da je odliv kadrova sve veći.

– Mi ne tražimo krivca. Mi želimo da skrenemo pažnju na radnike jer im se višak sati uopšte ne isplaćuje. Trebalo bi da vlasti daju prioritet rješavanju uslova u zdravstvu – rekao je Hodžić i zatražio od pregovaračkog tima Vlade Brčko distrikta čvrste garancije o ispunjenju minimuma zahtjeva koje su pripremili kako bi štrajk zamrznuli i nesmetano nastavili proces rada u zdravstvu.

On je naglasio da su tokom procesa štrajka svi pacijenti zdravstveno zbrinuti, posebno onkološki i oni životno ugroženi. 

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usuge u Vladi Brčko distrikta Sead Šadić potvrdio je danas da je Vlada distrikta insistirala na minimumu uslova koje bi Vlada trebala prihvatiti da bi se štrajk Nezavisnog sundikata radnika u zdravstvu zamrznuo.

– Nismo imali razumijevanja štrajkača. Vjerujemo da će Vlada distrikta što prije zasjedati i otkočiti ovaj proces – istakao je Šadić. On je naveo da povećanje plata i ispunjavanje finansijskih uslova koje zaposleni u zdravstvu traže, zahtijeva najmanje zakonom predviđen period od 90 dana. 

Podršku medicinskim radnicima dali su danas i predstavnici pacijentskih udruženja iz Brčkog.

Predsjednica Udruženja “Distrofičara” Brčko Enisa Rendić rekla je da su pacijenti zadovoljni radom ljekara u Brčkom, ali da iz ličnog iskustva zna da im nedostaju sredstva za rad koja su ujedno u lošem tehničkom stanju.

(FENA)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba