fakta.ba

Broj poginulih od posljedica zemljotresa u Turskoj povećan na 43.556

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu saopćio je da je…

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu saopćio je da je broj poginulih od posljedica zemljotresa 6. februara na jugu Turske povećan na 43.556.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Rihterove skale, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaraš, pogodili su južne dijelove Turske 6. februara, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

Resorni turski ministar Sojlu govorio je večeras uživo u programu kanala TRT Haber u Koordinacijskom centru u Hataju. Istakao je da se Turska suočila s jednim od najrazornijih zemljotresa u svijetu.

– U protekle dvije i pol i tri godine smo pretrpjeli mnogo velikih katastrofa, od poplava i požara do zemljotresa. Prve vijesti koje smo primili odmah su bile znak da se radi o velikoj katastrofi – kazao je Sojlu i poručio da će Republika Turska i njen narod prebroditi i ovu katastrofu.

Više od 7.250 naknadnih podrhtavanja tla zabilježeno je na jugu Turske u proteklih 17 dana. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) ranije je najavio da će ta zemlja u roku od godine izgraditi oko 200.000 stambenih jedinica koje su porušene od posljedica nedavnih zemljotresa i da će svi pogođeni potresima biti zbrinuti.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba