fakta.ba

Bruto dobit BH Telecoma u 2022. veća za 14 posto u odnosu na prethodnu godinu

Bruto dobit BH Telecoma u 2022. godini iznosi 61,1 milion…

Bruto dobit BH Telecoma u 2022. godini iznosi 61,1 milion KM i veća je za 7,7 miliona KM ili za 14 posto u odnosu na prethodnu godinu, istaknuto je pres-konferenciji te kompanije danas u Sarajevu.

Generalni direktor Sedin Kahriman izjavio je da je BH Telecom u 2022. ostvario ukupan prihod od 511,4 miliona KM, što je za 39,8 miliona KM ili za osam posto više u odnosu na prethodnu godinu.

– Po osnovu dobiti BH Telecoma u 2021., u 2022. uplaćena je dividenda dioničarima u iznosu 35 miliona KM, a kompanija je uplatila 140 miliona KM poreza i doprinosa. Ukupan broj korisnika BH Telecoma na dan 31. decembra 2022. iznosio je 2.076.123 i veći je za 20.068 ili za jedan posto u odnosu na broj korisnika krajem 2021. – dodao je Kahriman.

Naglasio je da su ukupna ulaganja BH Telecoma u prošloj godini iznosila 90,3 miliona KM, što je 15 miliona KM investicija više nego u 2021., te da su se odnosila na fiksnu i mobilnu mrežu, kao i na druge projekte.

Od planova u 2023. Kahriman je izdvojio ugovaranje 5G mreže, novu OTT platformu, širenje optičke i RAN mreže i drugo.

Prezentaciji je prisustvovao i premijer FBiH Fadil Novalić koji je naveo da je BH Telecom, kao lider na telekomunikacijskom tržištu, osigurao vrlo kvalitetnu uslugu korisnicima dobrim upravljanjem i uvođenjem novih tehnologija.

Potcrtao je da BH Telecom dokazuje da javna preduzeća mogu ostati na liderskoj poziciji i biti među najprofitabilnijim i najomiljenijim za svoje korisnike.

Prisutnima se obratio i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić koji je istakao sve napore koje BH Telecom ulaže na kreiranju i razvoju digitalnih servisa i širenju portfolia digitalnih usluga za građane, privredne subjekte i bh. institucije., kao lider u procesima digitalne transformacije u BiH. 

(FENA)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba