fakta.ba

Čapljina: Prefarbani prijeteći i uvrjedljivi grafiti protiv Bošnjaka

Uvrjedljivi grafiti protiv Bošnjaka koji su se pojavili u četvrtak…

Uvrjedljivi grafiti protiv Bošnjaka koji su se pojavili u četvrtak na mostu Franje Tuđmana u Čapljini su prefarbani, a iz Gradske uprave Čapljina osudili su ovaj čin poručivši da je Čapljina “grad ugodnog življenja i ima mjesta za sve ljude bez obzira na vjersku ili rasnu pripadnost”.

“Na stopama mosta dr. Franje Tuđmana u Čapljini jučer su osvanuli uvredljivi grafiti usmjereni prema Bošnjacima koji pozivaju na nacionalnu netrpeljivost. Neodgovorni pojedinci napisali su uvredljive grafite s ciljem podjele i mržnje na osnovu nacionalne pripadnosti koje Grad Čapljina žestoko osuđuje”, kazali su iz Grada. 

Ovaj čin u petak je osudilo i Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH koje je pozvalo političke dužnosnike i medije na odgovornost i osuđivanje ovakvih aktivnosti pojedinaca i neodgovornih osoba.

“Bosni i Hercegovini su kao nikada potrebni mir i stabilnost, građenje suživota te napredak prema euroatlantskim integracijama. Bezrezervno osuđujemo svaki oblik nasilja i prijetnji, bez obzira radilo se o pojedincu ili skupini, ili o namjerno podmetnutim grafitima, koji za cilj imaju narušavanje međunacionalnih odnosa, ili gnjusnom činu individualaca”, istaknuli su iz HNS-a i pozvali nadležna tijela da istraže i oštro kazne sudionike i počinitelje.

Medžlis Islamske zajednice Čapljina također je oštro osudio čin crtanja uvredljivih grafita istaknuvši kako ovo nije prvi slučaj vandalizma kojim se vrijeđaju i uznemiravaju vjerska osjećanja Bošnjaka na području grada Čapljina.

“Pozivamo sve relevantne faktore u ovom društvu, a prije svih one koji kreiraju javno mišljenje i odgajaju ljude, da preispitaju svoj rad i eventualno ustanove propuste u njemu”, naveli su u priopćenju.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba