fakta.ba

Čelnici Kantona Sarajevo se upisali u Knjigu žalosti u Ambasadi Turske

Vršiteljica dužnosti premijera Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić, ministri zdravstva,…

Vršiteljica dužnosti premijera Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić, ministri zdravstva, kulture i sporta, te komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Haris Vranić, Samir Avdić i Enver Hadžiahmetović upisali su se danas u Knjigu žalosti u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu, povodom razornih zemljotresa koji su pogodili ovu zemlju u kojima je stradao veliki broj ljudi.

Čelnici Kantona Sarajevo sastali su se sa ambasadorom Turske u Bosni i Hercegovini Sadıkom Babürom Girginom kojem su izrazili duboko saučešće i solidarnost s prijateljskim turskim narodom, ali ga i izvijestili o kapacitetima kojima Kanton Sarajevo raspolaže u cilju pomoći Turskoj u ovim teškim trenucima. Razgovarano je i o načinima pomoći Siriji s obzirom na nepostojanje diplomatskih predstavništava Sirije u regionu, pri čemu je ambasador Girgin naglasio da se preko Turske može upućivati i pomoć Siriji.

Softić Kadenić je istakla da je Vlada KS 6. februara donijela Zaključak kojim su pobrojani kapaciteti Kantonalne uprave civilne zaštite, uključujući i medicinsko osoblje, te iste stavila na raspolaganje u skladu s propisanim mehanizmima u svrhu interventne pomoći i upućivanja medicinskih i spasilačkih ekipa iz KS u područja pogođena zemljotresom.

Podsjećamo, jutros je 20 dobrovoljaca Gorske službe spašavanja Kantona Sarajevo otišlo za Tursku, a osim pripadnika GSS KS, Zaključkom Vlade KS na raspolaganje je stavljeno i pet medicinskih timova iz JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć sa kardiomobilima, kao i pet timova medicinske pomoći iz Opće bolnice.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba