fakta.ba

‘Central banking’ nagrada za Centralnu banku BiH

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH)   Senad Softić  prisustvovao…

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH)   Senad Softić  prisustvovao je svečanoj manifestaciji „Central Banking Summer Meetings“ koja je održana u Londonu 13. juna. Tom prilikom uručena mu je nagrada koju je Centralna banka Bosne i Hercegovine osvojila u  kategoriji „Transparency “.

Dodjelu nagrada organizuje medijska agencija „Central banking“, osnovana 1990. godine sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Ova agencija izdaje Central Banking Journal, brojnu stručnu literaturu, dodjeljuje prestižne godišnje nagrade “Central banking awards”,  te je domaćin stručnih i edukativnih skupova i konferencija za centralne bankare i predstavnike drugih finansijskih institucija. Pokriva operacije centralnih banaka i finansijskih regulatora u više od 120 zemalja svijeta, duže od četvrt stoljeća.

– S ponosom možemo reći da je, među dobitnicima za 2023. godinu, svoje mjesto pronašla i Centralna banka Bosne i Hercegovine, koja je nagrađena za jačanje integriteta i uvođenje Etičke linije kao nezavisnog antikorupcijskog alata, kao i za jačanje komunikacije sa javnošću, što je rijetka praksa među institucijama javnog sektora – saopćeno je iz CBBiH.

Tim povodom, guverner Softić je izjavio da su transparentnost i povjerenje u rad Centralne banke  Bosne i Hercegovine od izuzetne važnosti, jer time Centralna banka dodatno jača svoju poziciju kao nezavisna institucija, opredjeljenjem da joj vodilja u radu uvijek bude struka, u interesu građana i države Bosne i Hercegovine.

– U složenom institucionalnom uređenju u našoj zemlji, Centralna banka ima dodatnu odgovornost da još više radi na obezbjeđivanju monetarne stabilnosti i služi kao primjer jake, transparentne, pouzdane institucije, koja uživa puno povjerenje svih građana. Stoga bih želio da izrazim našu zahvalnost prema Central banking koji je prepoznao naše napore i nagradio naš trud. Uvjeravamo vas da ćemo i ubuduće nastaviti jačati svoje kapacitete u interesu naše privrede i naših građana – kazao je guverner Softić.

Ova prestižna nagrada se dodjeljuje u 26 kategorija, 13 za centralne banke i 13 za učesnike na finansijskom tržištu.

Neki od ovogodišnjih dobitnika osim CBBiH su: Nacionalna banka Ukrajine – u kategoriji “Central bank of the year”, Banka Indije – u kategoriji “Governor of the year”, Centralna banka Brazila – u kategoriji “Reserve manager award”, Banka Holandije – u kategoriji “Green initiative award”, Nacionalna banka Ukrajine i Nacionalna banka Poljske – u kategoriji “Currency manager award” i mnogi drugi.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba