fakta.ba

Čičić: Budžet Kantona Sarajevo za 2023.godinu zbog niza okolnosti neće biti razvojni, već socijalni

Ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić je kazao da zbog…

Ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić je kazao da zbog niza okolnosti, inflacije, umanjenog tzv “pondera” (Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH), Budžet Kantona Sarajevo za 2023.godinu neće biti razvojni, već socijalni.  

U Nacrtu, Budžet Kantona Sarajevo za 2023. godinu iznosi 1.193.051.372 KM i bit će razmatran na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je najavljena za danas. 

– Pokušali smo održati stabilnost javnih finansija u uvjetima kada nam je s federalnog nivoa donesen i nametnut Zakon o pripadnosti javnih prihoda, po kojem je građanima u Kantonu Sarajevo na “brutalan” način oduzeto 110 miliona KM od pripadajučih indirektnih poreza, a po pitanju tzv. “pondera” – kazao je Čičić u razgovoru za Fenu. 
 
Ovo je, dodao je, jedini budžet u Bosni i Hercegovini bilo kojeg nivoa vlasti koji je već u nacrtu manji nego u prethodnoj godini.   
 
Izrazio je nadu da će, do prijedloga budžeta, uspjeti budžet da zadrže makar na istom nivou kao prošle godine, dok su, za razliku od budžeta KS, svi ostali budžeti svih ostalih nivoa vlasti u BiH značajno veći zbog inflatornih kretanja koja su se desila.  
 
– Budžet jest stabilan, ali isto tako puno toga ovisi o budućim kretanjima, ne samo u raspodjeli oko ‘pondera’, nego i budućih kretanja ekonomije. Ekonomisti i u svijetu najavljuju moguću recesiju i s tim u vezi vrlo je neizvjesno kako će se priliv prihoda dešavati tokom tekuće godine. Naravno to će se rješavati kroz neke rebalanse budžeta u drugom dijelu godine ukoliko bude bilo potrebno – naveo je Čičić.  
 
Ipak, u odnosu na prošlu godinu, u Budžetu KS su povećane plate za sve zaposlene koji primaju platu direktno iz Budžeta KS, za nekih 86 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu. To je, po riječima Čičića, najveće – historijsko povećanje plate ikada u jednom budžetu KS.  
 
Kao odgovorna Vlada pokušali smo, kaže on, voditi konstruktivne socijalne dijaloge i “ponosni smo na činjenicu da smo jedina Vlada kantona Sarajevo koja ima potpisane sve kolektivne ugovore, sa svim reprezentativnim sindikatima u KS”.  
 
– Pokušali smo, koliko je bilo u našoj moći, anulirati inflantorne pritiske kako bi zaposlenici u svim institucijama u kojima rade i primaju plate iz Budžeta KS mogli dobiti veće plaće kako bi barem dijelom anulirali taj inflatorni udar koliko je bilo moguće, a da se sa druge strane ne ugrozi stabilnost i ravnoteža budžeta – istakao je.  

Jedna od bitnih stavki budžeta je i naknada za porodilje koja je nedavno ozakonjena, i porodilje ne trebaju strepiti da će im naknade biti umanjene, kao što neće biti zakinute ni druge kategorije iz oblasti socijalnih davanja i boračke naknade. To je, kaže Čičić, zakonska obaveza koju će KS ispoštovati.  
 
Usprkos finansijskim poteškoćama, kazao je ministar, kreditna sredstva će biti izdvojena za započete kapitalne projekte, kao što je rekonstrukcija tramvajske pruge, koja bi do septembra trebala biti završena. To će se finansirati iz kreditnih sredstava EBRD-a.  
 
Do kraja marta bi trebalo da stignu još tri, od ukupno naručenih 25 trolejbusa. Također bi do kraja septembra trebali da stignu i prvi naručeni novi tramvaji koji će se sukcesivno isporučivati kroz iduću godinu.  
 
Također, naveo je, puno se radi na rekonstrukciji saobraćajnica, tunel prema Vogošći, a za te projekte su sredstva osigurana putem kredita EBRD-a, isključivo usmjerena u dugoročne razvojne projekte KS.  
 
Iako je deficit nešto što je u okviru politika raznih Vlada sasvim legitimna stvar, planira se u teškim godinama, aktualna Vlada KS je tokom ove dvije godine, iako pogođena i teškim finansijskim uvjetima za vrijeme Covid pandemije, uspjela taj akumulirani deficiti dovesti gotovo do nule. 

Aktualna Vlada KS, ustvrdio je Čičić, zatekla je akumulirani deficit veći od 45 miliona KM, “ali, prošle godine smo taj akumulirani deficit uspjeli umanjiti na oko 21 milion KM”.  
 
– Mogu vam ekskluzivno kazati da nakon što se napravi konačni obračun za 2022.godinu, Kanton Sarajevo najverovatnije više neće imati akumuliranog deficita. Kanton Sarajevo je jedan od rijetkih Kantona koji se odgovornim upravljanjem finansijama uspio izvući iz toga akumuliranog deficita. naravno i dalje ćemo stremiti odgovornom upravljanju finansijama i vidjet ćemo šta će nam sljedeće godine donijeti – naglasio je.
 
Ipak, ministar Čičić poručuje da svi u Kantonu Sarajevo moraju da štede, jer, “uz uvjete kada imamo nizak nivo prihoda, uštede se mogu ostvariti na troškovima rada u institucijamama – na materijalima i drugim sredstvima”.   

(Izvor: Fena)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba