fakta.ba

Crveni križ nastavlja aktivnosti na pomoći stanovništvu Turske i Sirije

Društvo Crvenog križa (CK) Bosne i Hercegovine je već 6.…

Društvo Crvenog križa (CK) Bosne i Hercegovine je već 6. februara 2023. godine pokrenulo akciju pomoći stanovništvu Turske i Sirije ugroženom usljed razornih zemljotresa, a i danas su na raspolaganju sa svojim timovima i timovima CK Republike Srpske, CK Federacije BiH i CK Brčko distrikta. 

Na konferenciji za medije danas su sekretar Društva CK BiH Rajko Lazić, generalni sekretar CK FBiH Namik Hodžić, Džana Kapić iz CK FBiH i šef delegacije Međunarodnog komiteta CK Elmir Camić, predstavili su rezultate akcije pomoći stanovništvu Sirije i Turske, ali i aktivnosti dalje pomoći. 

Oni su zahvalili građanima Bosne i Hercegovine na plemenitosti koju su iskazali prikupljanjem pomoći za ugrožene u Turskoj i Siriji, ali i medijima koji su svojim informacijama pomogli realizaciju pomoći, te pratili spasilačke timove iz BiH.  

– Građani diljem BiH su 85.000 puta pozvali humanitarni broj 17023 te na taj način prikupili 170.000 KM, a i putem humanitarnog žiro računa uplaćeno je više od 170.000 KM – izvijestio je Lazić. 
 
S obzirom da je CK BiH dio globalnog sistema, Međunarodne federacije CK i Crvenog polumjeseca koji djeluje u 192 države svijeta, raspisan je hitni apel prikupljanja 650 miliona švicarskih franaka. Od tog iznosa je 200 miliona namijenjeno za potrebe građana Sirije, a ostatak za potrebe građana Turske. 

Konvoji pomoći i dalje iz BiH idu za Tursku i Siriju. 

Općina Kalesija je kao dobar primjer, kako je rečeno, pokrenula izradu 30 kontejnera. Privrednici, CK FBiH i Općina udružili su sredstva i napravili kontejne. Jedan kontejner ima 7,5 kvadrata i košta 3.500 KM. To je, kako su kazali, jedan od najboljih vidova pomoći porodicama koje su izgubile svoje domove. 

Pozvali su građane, privrednike, sve nivoe vlasti da pomognu i ovu akciju izrade kontejnera.

– Mi smo i dalje spremni da odgovorimo na pozive Crvenog polumjeseca Turske i Sirije, Međunarodne federacije CK, da pošaljemo naše timove, a sigurno će oni trebati – kazao je Hodžić. 

Šef delegacije MKCK-a Elmir Camić je ukazao na važnost pomoći Siriji u kojoj rat traje već 12 godina. I ne samo to, građani su se suočili i sa Covid-19 pandemijom, a potom je od kolere zaraženo 85.000 ljudi.  

– Zemljotres je napravio kataklizmu na tom, ionako ranjivom području – rekao je Cemić.  

Za sve spasioce iz BiH koji neumorno pomažu u Turskoj, za sve one koji su bili na terenu, Crveni križ FBiH je aktivirao program psihosocijalne podrške za spasioce. Na dispoziciji su za online tererapiju, grupnu ili pojedinačnu.  

Lazić, Hodžić, Kapić i Camić pozvali su predstavnike svih nivoa vlasti u BiH, nevladine organizacije, privrednike te građane da se uključe u akciju Crvenog križa BiH.

Trenutno su građanima Turske i Sirije najpotrebniji kontejneri, grijalice, šatori, vreće, agregati, deke.  

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba