fakta.ba

Čudo u Turskoj, živu ženu izvukli iz ruševina sedmicu nakon zemljotresa

Nakon 170 sati od snažnog zemljotresa koji je pogodio Tursku…

Nakon 170 sati od snažnog zemljotresa koji je pogodio Tursku i razorio pokrajinu u jugoistočnoj regiji Gaziantep, smještenu blizu epicentra, službe spašavanja su uspjele spasiti četrdesetogdišnjakinju Sibelu Kayu.

Tačno sedam dana nakon potresa iz ruševina izvučena je živa žena (40). Spasili su je iz ruševine zgrade od pet katova koja se potpuno srušila u potresu. Spasioci u Kahramanmarasu stupili su u kontakt s još troje preživjelih, javlja CNN, a vjeruje se da je riječ o majci, kćeri i bebi.

Šanse za pronalazak preživjelih smanjuju se svakim satom, ali ipak postoje. U nedjelju su spasilački timovi iz Rusije, Kirgistana i Bjelorusije izvukli živog čovjeka iz srušene zgrade u Turskoj 160 sati nakon potresa.

Broj mrtvih u Turskoj i Siriji nakon katastrofalnog zemljotresa u ponedjeljak dosegao je najmanje 34.179 osoba.

Broj smrtnih slučajeva u Turskoj dosegnuo je 29.605, saopćio je u nedjelju turski koordinacijski centar za hitne slučajeve SAKOM.

Potvrđeni broj mrtvih u Siriji je 4.574. Taj broj uključuje više od 3.160 u dijelovima sjeverozapadne Sirije koje drži opozicija, prema Ministarstvu zdravstva, upravnog tijela Vlade spasa.

Broj poginulih u Siriji također uključuje 1.414 poginulih u dijelovima Sirije pod kontrolom vlade, prema državnoj novinskoj agenciji SANA.

Podsjećamo, jug Turske i sjever Sirije su prije sedam dana pogodila dva snažna zemljotresa jačine 7,8 stepeni i 7,7 stepeni po Richteru. Nakon ova dva zemljotresa kroz čitavu sedmicu zabilježena su podrhtavanja tla.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield u nedjelju je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da odobri dvije dodatne pristupne tačke za dostavu pomoći u dijelove Sirije pogođene zemljotresom.

Konvoj od 10 kamiona s humanitarnom pomoći Ujedinjenih nnacija ušao je u nedjelju u sjeverozapadnu Siriju preko turskog graničnog prijelaza Bab Al-Hawa, rekao je glasnogovornik UNOCHA-e Madevi Sun-Suon. U subotu je kroz ovaj granični prijelaz u Siriju ušao konvoj od 22 kamiona.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba