fakta.ba

DAN NEZAVISNOSTI / Danas je jedan od najvećih datuma u hiljadugodišnjoj historiji države Bosne i Hercegovine

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić,…

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić, povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, jutros su položili su cvijeće na mezarju “Kovači” i odali počast braniteljima Bosne i Hercegovine i prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH i vrhovnom komandanatu Armije RBiH Aliji Izetbegoviću.

Mezarje Kovači su pohodile i počast braniteljima odale i brojne delegacije državnih, federalnih, kantonalnih, gradskih i općinskih vlasti, kao i boračkih i drugih organizacija.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirević u obaraćanju medijima kazao je da je “danas jedan od najvećih datuma u hiljadugodišnjoj historiji države Bosne i Hercegovine”.

– Malo je država na svijetu koje su stekle nezavisnost sa tako velikom podrškom stanovnika na referendumu za nezavisnost i suverenu državu kao što je to bilo sa BiH. Odgovorno tvrdim da nije bilo opstrukcija u pojedinim općinama BiH, ta blizu dvotrećinska većina za nezavisnu, suverenu, nedjeljivu BiH, bi bila još veća. Taj datum i demokratsku volju građana BiH priznala je i cijela Evropa i cijeli svijet. To je bio prijelomni momenat u historiji BiH – kazao je Bećirović.

Onima koji odbijaju obilježavanje Dana nezavisnosti BiH poručio je da “svi prije ili kasnije moraju početi poštivati državu BiH i Ustav BiH, ali i ovaj legalni državni praznik BiH”.

– Na ovaj praznik svi moraju biti ponosni. Mi da nismo odlučili da budemo u nezavisnoj, slobodnoj i suverenoj državi danas bi BiH imala status šumadijskog okruga u Srbiji. Takvo poniženje hiljadugodišnje historije BiH nisu mogli dozvoliti građani BiH. Mi smo ponosni ljudi koji žele da žive ravnopravno i slobodno. Mi želimo BiH jednako komotnu za svakog čovjeka, za sve građane i sve narode. U tom smislu snage koje se bore za demokratsku, evropsku i euroatlantsku BiH u narednom periodu biće sve jače. Oni koji žele diskriminaciju, segregaciju i nastave sa projektima podjele BiH unaprijed su osuđeni na poraz – kazao je Bećirović.

Građani Bosne i Hercegovine danas slave Dan nezavisnosti i 31 godinu od referenduma na kojem su se gotovo dvotrećinskom većinom opredijelili za nezavisnu, samostalnu, demokratsku i suverenu državu.

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum više od 99 posto njih bilo je za nezavisnost. 

(Izvor: Fena)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba