fakta.ba

Danas počinje suđenje Dodika pred Sudom BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je planiran početak…

U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je planiran početak suđenja predsjedniku RS Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika tog bh. entiteta Milošu Lukiću zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

Dodik će se, kako je potvrdio njegov advokat Goran Bubić, pojaviti danas u Sudu BiH, a s njim će doći cijeli pravni tim u kojem je i hrvatski advokat Anto Nobilo.

Sud Bosne i Hercegovine u oktobru je konstatovao da su se izjasnili da nisu krivi jer su obojica na ročištu rekla da ne razumiju optužnicu za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika. Dok je Milorad Dodik tada pokušao napraviti cirkus u sudnici Suda BiH, u drugi plan pao je drugooptuženi Miloš Lukić.

Dodik se tada odbio izjasniti o krivici tvrdeći kako ne razumije optužnicu, a očito je Lukić posegnuo za istom taktikom. Naime, i on je kazao da ne razumije optužnicu. Ali, Lukić je, za razliku od Dodika, ustao pred Sudom BiH.

I kod Dodika i kod Lukića, Sud BiH je konstatirao da poriču krivnju po optužnici koja im se stavlja na teret, jer zakon predviđa da se optuženi na ročištu o izjašnjenju krivnje mogu samo izjasniti da jesu ili nisu krivi, a ukoliko odaberu opciju koju su odabrala danas dvojica optuženih, Sud u tom slučaju konstatira da odbacuju, odnosno poriču krivicu.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Dodikova odbrana uputila je prije nekoliko dana Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog za prenošenje vođenja postupka (delegaciju nadležnosti) sa Suda BiH nadležnom sudu u Banjoj Luci zbog, kako je navedeno, “važnih razloga”.

“Prema zaprijećenoj kazni za predmetno, prema stavu odbrane, pravno nepostojeće krivično djelo, jer smatramo da Christian Schmidt nije legitiman predstavnik u BiH (a i da jeste visoki predstavnik u BiH nije ustavni zakonodavac prema Ustavu BiH), bio bi nadležan Osnovni sud u Banjoj Luci, polazeći od svrhe i smisla odredbe člana 27 Zakona o krivičnom postupku (ZKP) BiH.

Opreza radi, alternativno se predlaže delegacija postupka Okružnom sudu u Banjoj Luci”, predložila je odbrana.

Za krivično djelo koje se Dodiku i Lukiću stavlja na teret predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu zbog pokušaja vlasti RS da donošenjem posebnog zakona u NSRS blokiraju provođenje presuda Ustavnog suda BiH. Posebni zakon je visoki predstavnik Christian SChmidt poništio nekoliko dana kasnije. Ipak, on je objavljen u Službenom glasniku RS.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba