fakta.ba

Dani arhitekture – LIFT – LINA

Prošla godina je označila početak projekta LINA - Evropske arhitektonske…

Prošla godina je označila početak projekta LINA – Evropske arhitektonske platforme, koji putem Creative Europe granta podržava Evropska unija.

Prva LINA konferencija je održana prošle godine u Ljubljani, u ovoj godini će biti u Copenhagenu, a 2024., na 40. godišnjicu sarajevske zimske olimpijade, domaćin LINA konferencije će biti Sarajevo u koordinaciji s LIFT-prostornom inicijativom.

LIFT-prostorne inicijative su svojim najprepoznatljivijim projektom Dani arhitekture Sarajevo postali suosnivači LINA-e te kao prva organizacija iz Bosne i Hercegovine otvorili put ostalim organizacijama iz BiH da se pridruže LINA-i.

LINA – Evropska arhitektonska platforma okuplja 27 organizacija, muzeja, galerija, festivala, bijenala, trijenala, fondacija i fakulteta sa cijelog evropskog kontinenta, a na čelu je slovenski arhitekta Matevž Čelik.

Cilj ovog udruživanja je da podrškom mladim kreativcima i naporima da budu identificirana potencijalna rješenja za suočavanje planete sa klimatskom i ekološkom krizom pomogne pri realiziranju European Green Deal – setom prijedloga kako da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent.

Zasnovana na iskustvu i radu prethodne platforme, Future Architecture, koja je posljednjih šest godina imala fokus na tome kako danas funkcionišu arhitektonske prakse te kako arhitektura može uticati u pronalaženju odgovora na pitanja današnjice, LINA ide korak dalje te sada za cilj ima usmjeriti arhitektonski sektor prema zelenim, kružnim i održivim praksama, povezati mlade glasove sa internacionalnim akterima i pronaći put novim idejama.

LINA će obilježiti prvu godišnjicu 20. maja na Isola della Certosa u Veneciji pridružujući se MAXXI-jevom događaju BioGrounds: For a new environmental awareness, kada će biti objavljen drugi LINA: Call for Projects za novu generaciju LINA Fellows.

– I u ovoj godini nastavljamo tražiti još više mladih kreativaca koji su zainteresirani za razmjenu ideja o održivoj arhitekturi – rekli su iz LIFT-a.

Kao nastavak kreiranja novih partnerstava sa članovima LINA-e, LIFT je u novembru prošle godine imao događaj sa Galerijom Dessa iz Ljubljane te članom LINA-e Architectuul, pod LIFT-ovim prepoznatljivim Noćima arhitekture održanim u Urban Design Studio Sarajevo.

U okviru ovog događaja je otvorena izložba Arhitektura. Skulptura. Sjećanje. Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945 – 1991.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba