fakta.ba

Delić: U toku pregovori sa Svjetskom bankom o projektu zapošljavanja i izrade socijalnih karata

U Federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku nastavljeni su…

U Federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku nastavljeni su pregovori s predstavnicima Svjetske banke o realizaciji projekta podrške zapošljavanju i izrade socijalnih karata FBiH.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić dogovorio je, s predstavnicama Svjetske banke Aliciom Marguerie, Sirmom Demir – Seker i Melihom Kozarić Fanning, okvirne korake neophodne za realizaciju ta dva bitna projekta u Ministarstvu nakon čega su uslijedili poludnevni pregovori u kojima su učestvovali nositelji projekata iz Ministarstva i predstavnice Svjetske banke.

U okviru pregovora o projektu podrške zapošljavanju (ESP2) dogovoreni su tehnički detalji vezani za potpisivanje Sporazuma o zajmu na nivou Bosne i Hercegovine i entiteta, te revidiranje Projektnog operativnog priručnika (POM-a) kao neophodnog dokumenta za implementaciju Projektnog sporazuma.

Na istom sastanku razmatrano je i formiranje tima za implementaciju projekta, odnosno Jedinice koja će raditi na provođenju i praćenju realizacije projekta i niz drugih tehničkih neophodnosti.

Grupa zadužena za izradu socijalnih karata s predstavnicama Svjetske banke razgovarala je o modelu socijalne karte i njezinim ključnim elementima, problemu nedostatka potrebnih podataka kao i vjerodostojnosti podataka kojima raspolaže Ministarstvo, nemogućnosti praćenja prihoda i imovine, neophodnosti digitalizacije, kao i međusobnog uvezivanja postojećih baza u Ministarstvu, ali i drugim institucijama koje imaju baze podataka.

Ministar Delić je, nakon sastanaka, kazao da ova dva projekta sigurno predstavljaju okosnicu mandata, kao i nekoliko drugih projekata, od kojih su osnivanje Porodičnog fonda, izmjene i donošenje novih zakona u oblasti rada i socijalne zaštite i Strategija demografskog razvoja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. 

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba