fakta.ba

Dječiji festival u Zenici okupio oko 5.500 mališana iz oko 40 bh. gradova

Jubilarni 10. dječiji festival u organizaciji Instituta "Yunus Emre" okupio…

Jubilarni 10. dječiji festival u organizaciji Instituta “Yunus Emre” okupio je danas u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici više od 5.500 učenika i njihovih nastavnika iz 40 bh. gradova, u sklopu projekta “Moj izbor je turski”.

Goste su pozdravili ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, pomoćnik predsjednika Instituta “Yunus Emre” Abdullah Kutlamis Yalcin te gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Turski jezik se u bh. školama izučava kao izborni predmet od školske 2011./2012. godine, od kada je taj jezik učilo oko 15.000 mališana, a ove školske godine uči ga oko 6.200 bh. učenika.

-Jako smo sretni što s vama govorimo isti jezik i dijelimo ista osjećanja. Broj učenika koji uče turski jezik na nivou BiH se svake godine povećava i to nas jako raduje. Vi ste zapravo oni koji grade most prijateljstva između dvije zemlje. Ponosni smo na postignuti uspjeh na polju podučavanja turskog jezika od strane Instituta ‘Yunus Emre’, koji je svoje prve aktivnosti započeo upravo na ovim prostorima. Vi ne samo da učite turski jezik, već poprimate ulogu mirovnih i kulturnih ambasadora Turske – poručio je Girgin.

Podvukao je kako je Dječiji festival jedna od najsadržajnijih aktivnosti Instituta “Yunus Emre”, koji je ove godine bh. građanima priredio susret s turskim jelima, turskim filmovima i turskim dječijim igrama kroz manifestaciju “Dani Turkiye”.

-Zahvaljujemo narodu Bosne i Hercegovine na interesovanju. Institut Yunus Emre nastavlja jačati prijateljske veze između Turske i BiH uz pomoć vas, naših dragih mališana, kroz projekat ‘Moj izbor je turski’ koji se uspješno realizuje već više od 10 godina. Također, zahvaljujem svim organizacijama i institucijama koje su pružile svoju podršku i doprinos pri realizaciji Dječijeg festivala. Cijele ste godine radili naporno na vašim časovima turskog jezika, a sada je vrijeme za zabavu – kazao je Girgin.

On je zajedno s kantonalnim ministrima, gradonačelnicima i načelnicima lokalnih zajednica u kojima djeca uče turski jezik te drugim uzvanicima, uručio nagrade đacima koji su bili najuspješniji u učenju turskog jezika.  

Yalcin je, pak, podsjetio kako je Institut “Yunus Emre” u BiH osnovan 2007. godine te da je s aspekta njihovog rada “BiH vrlo značajna, jer predstavlja jedan istaknuti primjer održavanja institucionalne memorije”.

-Znate da se BiH i Albanija ističu kao zemlje u čijim smo glavnim gradovima otvorili svoje prve kulturne centre. Naš značaj pokazuje i to što predstavljamo jednu instituciju koja je u mogućnosti da u toku godine dana organizuje preko 1.000 kulturno-umjetničkih manifestacija te se neprestano trudimo povećati broj svojih prijatelja putem komunikacije sa cijelim svijetom – kazao je Yalcin.

Dobrodošlicu gostima drugih gradova iz BiH i Turkiye uputio je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je posebno izrazio zadovoljstvo da se ove godine festival održava u “svom izvornom formatu”.

-Dječiji festival predstavlja puno više od manifestacije koja okuplja hiljade učenika i škola širom BiH. To je projekt koji u sebi inkorporira saradnju škola u BiH sa školama iz naše prijateljske Republike Turske, unapređuje kvalitet obrazovanja i potiče razvijanje prijateljskih odnosa. Djeca su naša budućnost – kazao je Kasumović.

Dječiji festival tradicionalno je počeo intoniranjem himni BiH i Turkiye, a bh. mališanima su se pridružili i njihovi vršnjaci iz Turske, koji su bili specijalni gosti i iz turskih regija pogođenih zemljotresom u februaru ove godine, kao i pripadnici Gorske službe spašavanja Zenica, koji su učestvovali u akcijama potrage i spašavanja nakon tih potresa na jugu Turske.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba