fakta.ba

Dodik najavio zabranu djelovanja CIK-a u RS: Donosimo svoj izborni zakon po hitnom postupku

Milorad Dodik saopćio je večeras nakon sastanka sa koalicionim partnerima…

Milorad Dodik saopćio je večeras nakon sastanka sa koalicionim partnerima iz RS da će donijeti svoj izborni zakon.

“Parament RS odnosno FBiH da i naravno za predsjednike i potpredsjednike RS i FBiH. Tu spada i pitanje izbora delegata u Dom naroda. Tu je Ustav BiH rekao da RS bira svoje delegate, a ne onako kako je nametnuto. Mi smo odlučili da kreiramo novi zakon, u skladu s Ustavom BiH i RS, koji bi se zvao izborni zakon RS. Predočit ćemo ga u skupštini. S tim što ne zadire u pitanje izbora na nivou članova Predsjedništva BiH i poslanika u Predstavnički dom, to bi radio CIK BiH, a sve druge bi naša izborna komisija radila. Tako ćemo vratiti nadležnosti nad izborima”, rekao je Dodik.

On tvrdi da Ustav BiH predviđa da CIK vodi samo izbore za Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom.

“To nije parlament to je skupština. Oni pokušavaju da naprave klasični parlament, a od Vijeća ministara da naprave kvazivladu, a to je pomoćni organ Predsjedništva. Mi smo se dogovorili i taj zakon je spreman. U tom pogledu ćemo to predložiti NSRS-u po hitnom postupku. Mi ne možemo dozvoliti da mešetari upravljaju tim procesom. To je suvereno pravo naroda. Nigdje nema da je CIK nadležan za provođenje izbora na nižim nivoima vlasti”, rekao je Dodik.

“Ovo je trenutak kada ćemo mi to raditi. U Federaciji kako hoće. Prije tog zakona će ići zakon koji zabranjuje primjenu Izbornog zakona BiH u RS koji kaže da nadležnost ima CIK u RS”, istakao je Dodik.

“Kako će to riješiti u FBiH to nije naš problem”.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba