fakta.ba

Dodikovi advokati pišu žalbu: Traže da se suđenje prebaci u Banja Luku jer je ‘u Sarajevu unaprijed osuđen’

Odbrane predsjednika Republike srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog…

Odbrane predsjednika Republike srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića danas će podnijeti žalbu Sudu BiH na odluku Vanraspravnog vijeća, kojom je odbijen njihov zahtjev o premještanju suđenja u Osnovni sud u Banjaluku. Rok za izjašnjavanje Apelacionog vijeća Suda BiH o žalbi je 15 dana. Njima se sudi zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika. 

Od odluke Apelacionog vijeća zavisi hoće li glavni pretres u predmetu Dodik-Lukić biti održan u Sarajevu ili Banjaluci. Zahtjev odbrane za premještanjem procesa prethodno je odbilo Vanraspravno vijeće, neposredno prije prvobitno zakazanog glavnog pretresa. Ročište u srijedu 6. decembra nije ni održano zbog najavljene žalbe. 

Na zvaničnoj stranici Suda BiH novo ročište zakazano je za 20. decembar.

Premještanje sudskog procesa u Osnovni sud u Banjaluci odbrana traži “zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH, između ostalog, usljed brojnih medijskih istupa visokog predstavnika Kristijana Šmita, američkog i britanskog ambasadora koji predsjedniku Republike srpske, presuđuju unaprijed”, kako to navode mediji blisku Miloradu Dodiku. 

Pravni savjetnik Milorada Dodika hrvatski advokat Anto Nobilo je nakon izlaska iz Suda BiH 6. decembra kazao kako je Sud BiH nepovratno kontaminiran i kako suđenje treba izmjestiti. 

Iz Suda BiH su potvrdili za Patriju da Nobilo nema odluku o zastupanju Dodika, te da će se ročišta održavati bez obzira na njegovo prisustvo i da se njemu neće slati zvanični pozivi.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba