fakta.ba

Dolazi li prva strategija za razbijanje zloupotrebe narkotika u Kantonu Sarajevo?

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Rusmir Pobrić i ministar unutrašnjih…

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Rusmir Pobrić i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica danas, 18. augusta, u prostorijama MUP-a KS održali su sastanak povodom realizacije inicijative i početka aktivnosti na pripremi i donošenju strategije i programa prevencije i suzbijanja zloupotrebe narkotika u Kantonu Sarajevo.

Na Prvoj hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo posvećenoj unapređenju sigurnosti saobraćaja na području Kantona Sarajevo, održanoj u junu ove godine, usvojen je niz zaključaka. Između ostalog, Vlada KS je zaključkom Skupštine, a na prijedlog zastupnika Pobrića, zadužena da donese Program prevencije i suzbijanja zlouopotrebe narkotika.

Na predmetnoj sjednici, zastupnik Pobrić je iznio i statistike iz Izvještaja o radu Tužilaštva KS za 2022. godinu, o strukturi podignutih optužnica iz nadležnosti opšteg kriminaliteta.

Posebno ilustrativan primjer jeste činjenica da je za nedozvoljeno držanje oružja podignuto 12 optužnica, za nasilničko ponašanje 24, za teške tjelesne ozljede 29, a za posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga čak 266 (dvije stotine šezdeset šest).

“Zahvaljujem se zastupniku Pobriću na ovoj izuzetno važnoj inicijativi i na tome što je istakao činjenicu da imamo primjere izuzetno uspješnih programa prevencije i suzbijanja drugih vrsta kriminala u KS, poput višegodišnjeg programa kojim se maloljetnički kriminal u KS gotovo iskorijenio, sa 1.540 slučajeva u 2004. godini na tek 66 slučajeva u 2020. godini. Dakle, sa pet slučajeva dnevno, na jedan slučaj sedmično, što govori o tome da jeste moguće, ali temeljitim i cjelovitim pristupom koji je demonstriran, prije svega prevencijom i ranim prepoznavanjem devijantnog ponašanja u školama i brzim reakcijama prema toj djeci i mladima”, naveo je Katica na Facebooku.

Na sastanku su dogovoreni i konkretni koraci za pripremu strategije i dinamika njihove implementacije.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba