fakta.ba

Erdogan rekao da će Turska odobriti ulazak Švedske u NATO ako EU otvori vrata Ankari

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kaže da bi njegova zemlja…

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kaže da bi njegova zemlja mogla odobriti članstvo Švedske u NATO-u ako evropske nacije “otvore put” nastojanjima Turske da se pridruži Evropskoj uniji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kaže da bi Ankara mogla odobriti članstvo Švedske u NATO-u ako Evropljani “otvore put” kandidaturi Turske za članstvo u EU.

Erdogan, čija je zemlja odugovlačila s konačnim odobrenjem članstva Švedske u NATO-u, dao je komentare u ponedjeljak u Ankari prije odlaska na sastanak na vrhu saveza u Vilniusu u Litvaniji.

Turska je kandidat za pridruživanje EU-u, ali je njena kandidatura za članstvo u zastoju zbog demokratskog nazadovanja Ankare i sporova s članicom EU-a Kiprom.

Čelnici Sjevernoatlantskog saveza (NATO) sastat će se u Vilniusu u Litvi na dvodnevnom summitu koji otvara u utorak.

Očekuje se da će naglasiti svoju odlučnost da djeluju ako ruski predsjednik Vladimir Putin pokuša proširiti rat na zapad.

Savez također želi pridružiti Švedsku do sastanka čelnika, ali Turska i Mađarska tek trebaju podržati taj potez.

Turska je zaustavila pristupanje Švedske NATO-u, rekavši da mora učiniti više kako bi suzbila kurdske militante i druge skupine koje Ankara smatra prijetnjama svojoj nacionalnoj sigurnosti. Protuturski i antiislamski prosvjedi u Stockholmu izazvali su sumnje da bi se sporazum mogao postići prije summita saveza.

Ali Stockholm kaže da je ispunio svoj dio tripartitnog sporazuma koji su Švedska, Finska i Turska potpisale na prošlogodišnjem summitu NATO-a u Madridu.

Očekuje se da će se Erdogan i švedski premijer Ulf Kristersson sastati kasnije u ponedjeljak u glavnom gradu Litvanije, Vilniusu, uoči summita NATO-a.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström rekao je u ponedjeljak javnoj televiziji SVT kako očekuje da će Turska na kraju signalizirati da će dopustiti Švedskoj da se pridruži savezu, iako nije mogao reći hoće li se to dogoditi na godišnjem summitu.

“Ono na što računamo, naravno, je doći do točke u kojoj ćemo dobiti poruku od predsjednika Erdogana da će biti nešto što biste mogli nazvati zelenim svjetlom… poruku da proces ratifikacije u turskom parlamentu može započeti ”, rekao je Billström.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba