fakta.ba

Fotografija Edisa Halimanovića najbolja na natječaju ‘Nacionalni spomenici u BiH’

 Izložba 20 najboljih umjetničkih fotografija na temu "Nacionalni spomenici u…

 Izložba 20 najboljih umjetničkih fotografija na temu “Nacionalni spomenici u BiH” otvorena je u petak u Muzeju Žitomislić u Žitomislićima kod Mostara.

Osim otvorenja izložbe, u sklopu ovog događaja uručene su i nagrade za najbolje fotografije, a prvo mjesto osvojio je Edis Halimanović iz Sarajeva. Drugo mjesto pripalo je Eldinu Imamoviću, a treće mjesto dijele Boris Antelj i Mladen Topić.

Događaju je nazočio i veleposlanik Misije OESS-a u BiH Brian Aggeler.

– Pravo je zadovoljstvo biti na ovom jedinstvenom lokalitetu kulturno-povijesnog naslijeđa, te uime Misije OESS-a u BiH otvoriti izložbu fotografija. Ovaj događaj nastavak je Svjetskog tjedna međureligijske harmonije koji slavi i promovira harmoniju među građanima BiH svih vjera i ponosni smo što smo dio ovog događaja – kazao je Aggeler.

Istaknuo je kako prepoznavanje, očuvanje i promocija kulturno-povijesnog naslijeđa Bosne i Hercegovine doprinose međusobnom razumijevanju i uvažavanju različitosti.

– Što se tiče natjecanja i radova, pravo je uzbuđenje vidjeti kako je mnogo njih stiglo iz cijele zemlje i siguran sam da je žiri imao težak zadatak. Gledajući ove fotografije i izuzetne lokacije koje su na njima predstavljene, iskreno vjerujem da postoji zajednički jezik među političkim i kulturnim liderima za očuvanje ovog naslijeđa i da se ta vrijednost prepoznaje – istaknuo je Aggeler.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović kazao je kako je Fondacija “Muzej Žitomislić” u suradnji s Misijom OESS-a u BiH raspisala nagradni natječaj za izbor najbolje umjetničke fotografije na navedenu temu.

– Na natječaj je pristiglo 87 prijava od 35 različitih autora širom zemlje, a komisija je odabrala tri najbolje koje su večeras i nagrađene. Manastir Žitomislić je kulturno-povijesni i nacionalni spomenik BiH od velikog značaja i na ovaj način htjeli smo promovirati i tu interkulturalnu suradnju, te pokazati da zaista stojimo uz to da nacionalno blago naše države trebamo čuvati, prezentirati i pokazivati posjetiteljima – kazao je iguman Danilo.

Direktorica Fondacije “Muzej Žitomislić” Irina Kolak Mandić kazala je kako je iza Fondacije bogato razdoblje.

– Naš bogat program počeli smo još u kolovozu 2021. godine i organizirali smo događaje jednom tjedno da naviknemo naše posjetitelje da se ovdje uvijek nešto događa. Kad se napravi neka rekapitulacija događaja od tog kolovoza 2021. pa do kraja prošle godine, možemo vidjeti da smo imali oko 20-ak događaja, izložbi, promocija, publikacija, tribina, radionica, rada s djecom i drugih manifestacija – kazala je Kolak Mandić.

U istom ritmu se, dodaje, nastavilo i ove godine.

– Ove godine organizirali smo i neke humanitarne događaje koji su nam posebno dragi, imali smo i izložbu suvremene umjetnosti iz Gacka, a trenutno je izložena izložba najboljih fotografija s natječaja na temu “Nacionalni spomenici u BiH”. U ožujku ćemo imati promociju jedne lijepe publikacije na ekološke teme, a također ćemo nastaviti suradnju s našim prijateljskim muzejima, pogotovo Muzejem Hercegovine i mislim da ćemo stalno imati dobru atmosferu i aktivnosti na razini – kazala je Kolak Mandić.

(Izvor: Fena)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba