fakta.ba

Hadžibajrić: Reis je rekao ono o čemu šute mnogi, a neprijatelji moraju znati da smo spremni braniti BiH

Izjava reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića izazvala je brojne reakcije. Kavazović…

Izjava reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića izazvala je brojne reakcije. Kavazović je u intervjuu za MTV Igman kazao da se institucije BiH moraju braniti, a ako one padnu treba biti spreman braniti ih i oružjem.

Reis Kavazović našao se na udaru političara iz RS koji su ga optužili za ratnohuškačku retoriku, a u njegovu odbranu stao je potpredsjednik NES-a i načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

“Nisu slučajno reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i Islamska zajednica u BiH postali glavna meta i trn u oku Milorada Dodika.

Sve što Dodik godinama radi je plansko i ciljano rušenje države i njenih institucija, posebno slabljenja utjecaja Bošnjaka, naroda koji Bosnu i Hercegovinu najjače osjeća kao svoju domovinu i kojem je u najvećem interesu da ona bude jaka, demokratska, nezavisna i suverena država.

Reis Kavazović smeta Dodiku isključivo jer je progovorio o onome o čemu bošnjački politički prvaci s ambicijom da nose titulu predvodnika ovog naroda odavno šute, nažalost zabavljeni borbom za svoj komadić vlasti do koje vjeruju da ne mogu doći bez Dodika. Zbog toga se očito i ne žele zamjerati Dodiku koji se nije promijenio, kako su nas u to uvjeravali. On čak otvorenije i jače napada na sve što je državno”, navodi Hadžibajrić.

Hadžibajrić ističe da je reis Kavazović to prepoznao i da se nije libio reći da je BiH danas ponovo na udaru, ‘koji po mnogo čemu podsjeća na 1992. godinu’.

“Da su posebno na udaru državne institucije, koje moraju braniti svi njeni građani, posebno Bošnjaci, koji nemaju rezervne domovine. Susjedi, za koje je dokazano da su pomagali agresiju na našu domovinu, ubrzano se naoružavaju. Bosnu i Hercegovinu za to vrijeme demilitariziraju, a bh. patriote dovedene su u situaciju da se moraju stidjeti da kažu da su 1992. odlučili praktično goloruki herojski braniti i odbraniti BiH od višestruko jačeg i naoružanijeg neprijatelja.

Šta može biti snažniji vjetar u leđa od toga separatistima i dušmanima BiH? Šta ih može jače osokoliti nego jačanje njihovih mentora sa istoka i zapada, a istovremeno slabljenje institucija države BiH i sve veća razjedinjenost i pasivnost Bošnjaka. Bošnjaci nemaju druge domovine osim BiH, države u kojoj žele živjeti ravnopravno sa svim ostalim narodima.

Je li to antiustavno, antidržavno i secesionističko djelovanje sada dozvoljeno, legalno i legitimno, a poziv na borbu za jaku i demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu i njene institucije je postao poziv na rat?

Je li to grijeh reći da ćemo se, ako ona bude napadnuta, ponovo svim sredstvima boriti za jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu i njene državne institucije? Nije. I ne smijemo se toga stidjeti. Ne smijemo šutjeti. To neprijatelji ove zemlje u svakom trenutku moraju znati”, naveo je Hadžibajrić.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba