fakta.ba

Hadžić: Odlazak ljudi najveći je problem BiH, zbog nedostatka radnika može doći do velikih poskupljenja

Posljedice već sada trpimo po različitim osnovama

Ekonomski stručnjak Faruk Hadžić komentirao je danas fotografiju na kojoj je veliki broj građana koji na jakom julskom suncu čekaju na vize i radne dozvole ispred Ambasade Njemačke u Sarajevu. 

Foto: Klix.ba
  • Ovo je daleko najveći problem Bosne i Hercegovine. Svi drugi problemi su minorni u usporedbi sa odlaskom stanovništva. Posljedice već sada trpimo po različitim osnovama. Oni koji su pokušavali zanemariti dubinu problema samo su državi napravili veći problem, jer danas je vrlo teško naći radnike određene stručne spreme. Pred nama je u narednom periodu nekoliko mogućnosti. Jedna mogućnost jeste da će zbog nedostatka radnika u državi doći do značajnog rasta cijena u pojedinim sektorima, jer će ponuda rada diktirati cijene rada, a to će se opet odraziti na cijene koje mi građani plaćamo. U ovom slučaju neće pomoći ni zakonski definisanje minimalne plate, jer je trenutna plata u pojedinim sektorima dosta veća od minimalne koja bi se donijela – rekao je Hadžić.

Drugi scenarij, navodi on, je totalna liberalizacija tržišta rada, ali to će značiti priliv stranih radnika, uglavnom iz Afrike i Azije. Ovaj scenarij je politički vrlo delikatan jer će onda promijeniti kompletnu demografsku strukturu stanovništva.

  • Treći scenarij bi mogao biti, zbog nedovoljnog broja radnika, a rastućih budžetskih izdataka, novo zaduživanje i povećanje poreza, što bi u par godina moglo stvoriti sliku lažnog napretka, ali dugoročno će dovesti do ozbiljnih ekonomskih problema i još masovnijeg iseljavanja. Kao što sam i prije govorio za inflaciju, tako ću i sada reći za demografiju – što budemo duže čekali sa rješavanjem ovog problema, to će biti sve bolnije i teže kasnije – naglasio je Hadžić.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba