fakta.ba

Hadžikadić: “Još jednom entitet RS ponižava državne institucije bez ikakvog odgovora i sankcije, dok FBiH i njeni građani plaćaju cijenu…”

Predsjednik Platforme za progres oglasio se s porukom...

Neshvatljiva je brzina i niz događaja koji vode ka degradiranju, uništavanju i negiranju svakog simbola Bosne i Hercegovine, njene državnosti, integriteta i suverenosti. 

Neshvatljiva je i činjenica da već trideset godina biramo ljude koji ne znaju i ne mogu da odbrane ono što je bosanskohercegovačko i simbol države u kojoj živimo, jer su previše zauzeti vlastitim pozicijama i vlašću, navodi Mirsad Hadžikadić: “Još jednom entitet RS ponižava državne institucije bez ikakvog odgovora i sankcije, dok FBiH i njeni građani plaćaju cijenu…”ć, predsjednik Platforme za progres.

Najnoviji primjer je, po ko zna koji put, ugroženost BHRT-a, državnog javnog servisa. Decenijama, bez obzira na to koju vlast smo imali, dugoročno rješenje za ovaj simbol naše državnosti se nije našlo. Kako stara vlast, tako i nova. Kratkovidnim i brzopletim rješenjima kupuje sebi vrijeme i kada je ova tema u pitanju. Tako kažu da ne računaju na 80 miliona duga RTRS-a koji svjesno ne želi isplatiti svoju obavezu, pa će novac pokušati “namiriti” preko FTV-a i kroz institucije. Dakle, još jednom entitet RS ponižava državne institucije bez ikakvog odgovora i sankcije, dok FBiH i njeni građani plaćaju cijenu.

U isto vrijeme, Stari most u Mostaru se predstavlja kao “hrvatska kulturna baština”, a na ovo, kao i druga višedecenijska prisvajanja susjeda, bosanskohercegovačke vlasti nemaju adekvatnog odgovora.

Opet slušamo i o sastancima o izmjenama Izbornog zakona na kojima nema pomaka i konkretnih prijedloga.Sve što znamo, očekivano, da HDZ ne želi izmjene Ustava koje bi omogućile primjenu međunarodnih presuda, dok predstavnici Trojke uljepšavaju i govore da su “iznesena različita viđenja” po ovom pitanju. Stvarno? Nakon toliko sastanaka i razgovora o Izbornom zakonu, ponovo su samo iznijeli različita viđenja?

Već smo govorili o iskopavanjima štetnih ruda, davanju državnih šuma na raspolaganje stranim privatnim kompanijama, isključivanju Pravobranilaštva BiH iz ovog procesa što je omogućilo krčenje šuma u Varešu…

Mnogo je neznanja, nedostatka svijesti o državi, borbe za pozicije i političkih manipulacije koje za cilj imaju zavaravanje građana. To gledamo trideset godina, kako od onih starih, tako i od “novih” političara koji su izašli iz starih stranaka.

Za sva dešavanja u državi, ključ rješenja je upravo u građanima, u domovini i dijaspori. Građani moraju imati priliku da “kazne” političare koji ne ispunjavanju svoje obaveze ni prema državi ni prema građanima, a to mogu jedino poštenim izborima. Možda se riječ legitimnost treba odnositi na same izbore. Trebaju nam legitimni izbori koji će odraziti istinsku volju građana”, poručio je Hadžikadić.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba