fakta.ba

Hadžović: Na samitu NATO-a o BiH će se vjerovatno raspravljati na marginama u okviru tačke NATO operacije i misije

Pomalo čude neodgovorne izjave nekih zvaničnika kojima se javnost dovodi…

Pomalo čude neodgovorne izjave nekih zvaničnika kojima se javnost dovodi u zabludu da bi na predstojećem NATO samitu u Litvaniji šefovi država i vlada Alijanse mogli donijeti odluku o razmještanju vojnih snaga NATO-a na prostor Brčko Distrikta, ocijenio je u razgovoru za fenu predsjednik Centra za sigurnosne stucije (CSS) Denis Hadžović. 

– Nakon više od 500 dana od početka ruske agresije na Ukrajinu, ova tema će biti i dalje u najvećem fokusu sastanka u Vilniusu, ali će se raspravljati i o ostalim značajnim tema koje trebaju pokazati da su NATO snage i dalje spremne odgovoriti na svaki izazov na ovoj dinamičnoj i nepredvidljivoj međunarodnoj sceni – rekao je Hadžović, dan pred početak samita.

On smatra da će se u okviru osam tačaka predviđenog dnevnog reda usmjerenih na kolektivnu odbranu, veću spremnost i gotovost vojnih snaga, jačanje istočne granice, odvraćanja i odgovora na nuklearne prijetnje te predstojećih NATO vježbi, o Bosna i Hercegovini vjerovatno raspravljati na marginama sastanka u okviru tačke NATO Operacije i misije.

– Očekuje se da će i dalje zvaničnici Alijanse ostati privrženi obećanjima da će u svjetlu ruske invazije ostati opredjeljeni na podršci i pružanju sigurnosnih garancija Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, kao najranjivijim državama u neposrednom okruženju NATO članica. I sami poziv dužnosnicima BiH da budu zvanično prisutni na ovom značajnom događaju treba posmatrati u pozitivnom svijetlu opredjeljenja NATO-a za saradnju i perspektivu punopravnog članstva BiH u NATO-u – zaključio je predsjednik CSS-a Denis Hadžović u izjavi za Fenu.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba