fakta.ba

Hamas zvanično potvrdio: Humanitarna pauza u Gazi započet će u petak ujutro

Brigade Al-Qassam, oružano krilo Hamasa, potvrdile su u četvrtak da…

Brigade Al-Qassam, oružano krilo Hamasa, potvrdile su u četvrtak da će humanitarna pauza u Pojasu Gaze u trajanju od četiri dana započeti u petak ujutro, popraćena prekidom svih vojnih aktivnosti između palestinskog ‘otpora’ i Izraela.

Ova potvrda Brigade Al-Qassama u izjavi za Telegram poklopila se s objavom glasnogovornika katarskog Ministarstva vanjskih poslova Majeda Al-Ansarija na konferenciji za novinare u Dohi da će “humanitarna pauza u Pojasu Gaze započeti sutra, u petak, u 7 ujutro, po lokalnom vremenu.”

“Humanitarna pauza u Pojasu Gaze u trajanju od četiri dana započet će sutra ujutro, u petak, uz prekid svih vojnih akcija brigada, palestinskog otpora i Izraela”, naveli su iz Hamasa.

Pojašnjeno je da će “tri palestinska taoca, uključujući žene i djecu, biti oslobođena za svakog izraelskog zatvorenika, a tokom četiri dana bit će oslobođeno 50 izraelskih talaca, uključujući žene i djecu mlađu od 19 godina.”

“Svaki dan (tokom četiri dana pauze), 200 kamiona humanitarnih i medicinskih potrepština bit će isporučeno u sva područja Pojasa Gaze, uz četiri kamiona goriva i plina za kuhanje za sva područja”, dodano je.

U srijedu je katarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo dogovor o humanitarnoj pauzi u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa, uz zajedničko posredovanje Egipta i Sjedinjenih Država.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade u Pojasu Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra, ubivši više od 14.532 Palestinca, uključujući preko 6.000 djece i 4.000 žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba