fakta.ba

Helez i Girgin o bilateralnoj vojnoj saradnji i drugim aktuelnim temama

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa svojim…

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa svojim zamjenikom za upravljanje resursima Aleksandrom Goganovićem, danas je  primio ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini  Sadika Babüra Girgina. Razgovarano je o bilateralnoj vojnoj saradnji BiH i R. Turske te obostrano konstatirano da je ta saradnja na izrazito visokom nivou.

Ambasador Girgin je zahvalio ministru Helezu na sveukupnom angažmanu djelatnika Ministarstva odbrane i pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH) na iskazanoj pomoći Turskoj u vrijeme katastrofalnih potresa, kada su OSBiH uputile spasilački tim, a zaposleni u MO i OSBiH prikupili financijska sredstava u iznosu od 160.000 KM za pomoć stradalom stanovništvu Turske.

Ministar Helez je konstatirao da je Turska uvijek bila respektabilan partner Bosni i Hercegovini i kao jaka članica NATO-a, ali i kao zemlja koju za BiH vežu jake historijske veze.

Zamjenik ministra Goganović je istaknuo da je Turska važna globalna sila i partner te da je u najtežim trenucima potresa bila u mislima svih zaposlenih u MO i OSBiH.

– Narod BiH je pokazao da Bosna i Hercegovina ima srce veće i od same Bosne i Hercegovine. Za nas je važno da uz sebe imamo jakog partnera, koji je uz nas – rekao je tim povodom ambasador Grigin.

On je podsjetio kako je Turska pomogla BiH u vrijeme katastrofalnih poplava 2014. godine te nakon toga podržala i obuku timova za spašavanje BiH.

Girgin je konstatirao da će Turska pokušati slično pomoći BiH i kad su u pitanju aktuelne poplave na sjeveru naše zemlje.

Ministar Helez i zamjenik Goganović su zahvalili ambasadoru na iznimno značajnoj pomoći koju R. Turska pruža školovanju kadrova, održavanju važne tehnike, razvoju i modernizaciji OS BiH, a posebvno kad je u pitanju potpora kroz realizaciju sporazuma o vojno-finacijskoj saradnji BiH i Turske.

Ambasador Girgin je zaključio da će BiH uvijek imati pomoć Turske na putu punopravnog članstva u NATO savezu, ali i u Evropskoj uniji.

Izrazio je uvjerenje da će se međusobna saradnja i dalje razvijati, posebno i na polju suočavanja s globalnim prijetnjama, uključujući i borbu protiv terorizma.

Sastanku su prisustvovali i turski vojni izaslanik u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba i ostali saradnici, saopćeno je iz MOBiH.    

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba