fakta.ba

Hrnjić za Fakta.ba: Ove sedmice obavijest o podnošenju prijava za novčane podrške

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić u izjavi…

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić u izjavi za Fakta.ba potvrdio je informaciju da će ove sedmice u Službenim novinama Federacije BiH biti objavljen Pravilnik po modelu ruralnog razvoja.

“Poljoprivredni proizvođači će nakon objave biti u prilici podnijeti zahtjeve za ostvarivanje novčanih podrški po Modelu ruralnog razvoja za koji je ove godine planiran iznos od 37,6 miliona KM”, kazao je ministar Hrnjić za Fakta.ba.

Iz Ministarstva su naglasili da je 20 miliona KM namijenjeno kao podrška primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji kroz ulaganja u investicije u biljnu proizvodnju, stočarstvo ili ribarstvo te 14 miliona KM kao podrška investicijama u prehrambenu industriju za izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda. Za podršku investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije koje se realizuje u saradnji sa Razvojnom bankom Federacije BiH planirano je 3,5 miliona KM dok je za podršku certifikaciji organske proizvodnje namijenjeno 120.000 KM.

Rok za podnošenje zahtjeva po navedenom modelu je 5. august ove godine.

Ministar Hrnjić naglasio je kako očekuje da Parlament FBiH usvoji Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Federacije BiH a kroz koji se za poljoprivredne proizvođače planira obezbijediti još 2,5 miliona KM.

“Utvrđenim Prijedlogom izmjena i dopuna budžeta planirali smo dodatna sredstva kako bismo pomogli poljoprivrednim proizvođačima čije su proizvodnje ugrožene nepovoljnim vremenskim prilikama a isti su prepoznati kroz Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju”, izjavio je ministar Hrnjić za Fakta.ba.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba