fakta.ba

I dalje bez dogovora o formiranju Vlade FBiH, Lendo poručio: Ponudit ćemo nešto dobro za Osmorku

Ni nakon današnjeg sastanka predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i…

Ni nakon današnjeg sastanka predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine nije postignut dogovor o formiranju entitetske vlade. Potpredsjednik Refik Lendo (SDA) je govorio o ovom procesu.

Kao zaključak sastanka je istakao to da SDA u narednih sedam do deset dana ponudi rješenja, a da nakon toga on inicira sastanak predsjednika i potpredsjednika o ovom pitanju.

Prema njegovim riječima, on se danas opredijelio na osnovu zaključaka Parlamenta FBiH i visokog predstavnika Christiana Schmidta o formiranju vlasti koji je dao još jednu priliku da se domaći politički akteri dogovore o tome.

Na novinarsko pitanje koji su zahtjevi SDA u formiranju vlade, Lendo je odgovorio da ne bi konkretno govorio o ministarstvima. Najavio je da će Osmorka od SDA dobiti prihvatljivu ponudu.

“Ponudit ćemo nešto što je u interesu građana, što bi bilo dobro i prihvatljivo za Osmorku. Ne govorim o premijeru i bilo kojem dijelu kada je u pitanju učešće SDA”, naglasio je.

Poručio je da bi bilo prihvatljivije da se domaći političari dogovore, nego da visoki predstavnik donosi bilo kakvu odluku. Upitan šta ako visoki predstavnik donese odluku, kazao je da se ona mora poštivati. Govoreći o formiranju Vlade FBiH, ukazao je da ono što on predlaže ne podrazumijeva ustavne promjene.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba