fakta.ba

Igor Stojanović poručio gradonačelniku Mostara : “ Vaš revizionistički stav Drugog svjetskog rata je neprihvatljiv ”

Poštovani gradonačelniče Mostara, Povodom vaše reakcije u kojoj ste izjednačili…

Poštovani gradonačelniče Mostara,

Povodom vaše reakcije u kojoj ste izjednačili partizane antifašiste, sa, kako ste rekli, zločinačkim ideologijama i ljudima koji su 79 godina poslije oslobođenja Mostara od Hitlerovih fašista i njihovih pomagača ustaša i četnika, došli da obilježe ovaj datum, moram vam odgovoriti.

Vaš revizionistički stav Drugog svjetskog rata je neprihvatljiv. Podsjetiću vas da su saveznici koji su se borili protiv Hitlerove Njemačke jasno okarakterisali ko su u Jugoslaviji bili pomagači Hitlerovog fašističkog režima, a ko se suprotstavio. Oličenje zločinačkih ideologija su bili ustaše i četnici na prostoru bivše Jugoslavije, koji su ubijali zbog imena, vjere i nacije. Partizani, kao i ljudi koji su u vaš grad došli da obilježe partizansku pobjedu nad fašistima, suprotstavili su se toj borbi. Ne mislim da ćemo približiti stavove, i ako cijenim da ste nedavno u Mostaru ukinuli imena nekoliko ulica koje su bile nazvane po ustaškim fašistima. Nije bitno da li je to urađeno zbog Izraelskih investicija, bitno je da tih ulica nema jer vrijeđaju milione žrtava koje je počinila Hitlerova Njemačka. U Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Banjaluci i drugim mjestima moramo to takođe uraditi. A ima ih koliko hoćete.

Obzirom da se pozivate na totalitarne režime, postaviću vam i pitanje iz vaše nadležnosti. Kako je moguće da sada kad je došla demokratija niste u stanju da obezbijedite slobodu da grupa građana, u kojoj su većina žene i penzioneri, prošeta slobodno gradom? Valjda bi nešto što je Evropa okarakterisala kao antifašistički pokret, trebalo bi mu pomoći da jasno iskaže svoj stav o Drugom svjetskom ratu i Mostaru. Nadam se da u buduće nećete i vi biti zapamćeni kao još jedan pojedinac totalitarnog režima koji samo zabranjuje što se vama ne sviđa. To nije demokratija, ni sloboda.

Smrt fašizmu

Igor Stojanović

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba