fakta.ba

Imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo

"Sve je isto samo Stranke za BiH nema"

Kanton Sarajevo danas je dobio novu vladu. Suštinski ništa se značajno ne mijenja osim što će u fotelje sjesti četiri nova ministra među kojima više nema članova Stranke za BiH koja je ispala iz vlasti.

Za novu vladu glasalo je 20 zastupnika, 10 zastupnika je bilo protiv i jedan je bio suzdržan. Nakon toga je pristupljeno pojedinačnom izjašnjavanju nakon čega su bili isti rezultati.

Rekonstrukcija kantonalne vlade je uslijedila je nakon formiranja nove skupštinske većine koju čine SDP, NiP, NS, Za nove generacije (ZNG) i nezavisni zastupnici Redžo Lemezan, Admela Hodžić i Elza Gaković.

U svom ekspozeu, Nihad Uk je naglasio da sve tendencije vlade moraju biti vođene vizijom Sarajeva kao evropske metropole:

“Vizionarskim razmišljanjem trebamo vratiti samopouzdanje i vjeru našim građanima da na ovaj način promišljaju i doživljavaju Sarajevo. Brojni su projekti koji nas usmjeravaju na tom putu, nabrojat ću samo neke: završili smo rekonstrukciju pruge i započeli novi krak prema Hrasnici; pokrenuli smo subvencije za otvaranje novih aviolinija prema Sarajevu, dok će efekte subvencija naši građani i privreda osjetiti već naredne godine; vratili smo vlastite prihode našim ustanovama kulture omogućivši im stabilnije finansiranje, ali još važnije – motivišući ih da proizvode svjetske kulturne sadržaje, po čemu smo već prepoznati”, kazao je Uk.

Dakle, premijer ostaje Nihad Uk (Naša stranka), a novi ministri su Enis Hasanović (zdravstvo), Bojan Bošnjak (komunalna privrede), Adna Mesihović (nauku, visoko obrazovanje i mladi) i Afan Kalamujić (finansija).

U novom sazivu ostaju stari ministri Darja Softić Kadenić – Ministarstvo pravde i uprave, Adnan Šteta – Ministarstvo saobraćaja, Enda Pavić Pečenković – Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Admir Katica – Ministarstvo unutrašnjih poslova, Zlatko Mijatović – Ministarstvo privrede, Naida Hota-Muminović – Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, Kenan Magoda – Ministarstvo kulture i sporta i Omer Osmanović – Ministarstvo za boračka pitanja.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba