fakta.ba

Imenovana Vlada: Nikšić novi premijer, SDA i službeno opozicija u FBiH, ovo su imena svih ministara

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine…

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrana je Vlada Federacije BiH.

Za imenovanje Vlade FBiH je glasao 51 zastupnik, dva su bila protiv i jedan suzdržan.

Zastupnici DF-a i SDA su napustili salu prije glasanja.

Nermin Nikšić će biti novi premijer Federacije BiH, a njegovi zamjenici će biti ministar finansija Toni Kraljević (HDZ) i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP).

Imena ministara

Ministar unutrašnjih poslova će biti Ramo Isak, a ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić (SDP). Sanja Vlaisavljević (HDZ BiH) će biti ministrica kulture i sporta, a ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić.

SDP-ov Nerin Dizdar je novi ministar raseljenih osoba i izbjeglica, a Nedžad Lokmić ministar za pitanja boraca i invalida. Prijedlog HDZ-a 1990 za ministra zdravstva Nediljko Rimac, a SDP-ov za ministricu obrazovanja i nauke Jasna Duraković.

SDA u opoziciji

Ispred Naše stranke će u Vladi Federacije biti Amir Hasičević, kao ministar trgovine, a ispred NiP-a Adnan Delić kao ministar rada i socijalne politike. Nasiha Pozder (NS) će biti ministrica okoliša i turizma, Željko Nedić (HDZ BiH) ministar prostornog uređenja, a Kemal Hrnjić (NiP) ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Do imenovanja Vlade FBiH je došlo nakon odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), kojom je deblokiran izbor Vlade FBiH. Tako je SDA i službeno postala opozicija na nivou FBiH.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba